Hulpverlening Gelderland Midden



Bos en heidebrand in Rozendaal

ROZENDAAL Zaterdagmiddag 14 april ontstond op het Rozendaalse veld in de gemeente Rozendaal een bos en heidebrand. Omstreeks 16.00 uur kwamen hiervan bij de regionale 112 alarmcentrale diverse meldingen binnen van wandelaars en fietsers. De bosbrandweervoertuigen van Velp, Rheden en Arnhem werden gealarmeerd en ter plaatse gestuurd. Doordat de brand zich bevond op de rand van heide en dennenbos werden meer blusvoertuigen gealarmeerd uit de plaatsen Dieren en Renkum plus een tweede voertuig uit Arnhem. Door dit opschalen bleef de brand beperkt tot een oppervlakte van 30 bij 50 meter.

In verband met de huidige droogte worden bij een melding van een bosbrand direct drie bosbrandweervoertuigen gealarmeerd. Deze speciale blusvoertuigen hebben een watertank inhoud tussen de 6000 en 10.000 liter. De aandrijving is op alle vier of zes wielen, zodat de voertuigen in bos- en heidegebied kunnen rijden. Tijdens het blussen van de brand deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. Volgens de bosopzichter valt de schade aan het bos en de heide mee. De natuur zal zich snel herstellen.

Code "Droog"
14 april 2007 - Het is erg droog in de natuurgebieden. Ook al is er ontheffing op het stookverbod verleend, toch mag er niet meer gestookt worden binnen de gemeenten die bij het Veluwemassief horen. Daarnaast worden - afhankelijk van de plaats en de risico's van het natuurgebied - extra eisen gesteld aan kookvuren en sfeervuren: »»