Ingezonden persbericht

Droomdebuut Renger in A1GP Shanghai

SHANGHAI, 15 APRIL 2007 - Renger van der Zande heeft met A1 Team Nederland een topprestatie geleverd in Shanghai. Met een vierde plaats in zijn eerste hoofdrace direct achter kersverse A1GP kampioen Nico Hülkenberg haalde hij het maximale uit dit weekend. Een droomdebuut voor de jonge pupil van Jan Lammers.

Het begon wisselend voor Renger op het circuit van Shanghai in de provincie JiaDing. Met een vijfde plaats in de Rookie test op vrijdag en een achtste plaats in de trainingen erna waren de verwachtingen optimistisch. De kwalificatie op zaterdag werd een regelrechte tegenvaller. Vier keer de baan op voor een snelste ronde leverde Renger een veertiende plaats voor de startgrid op. "Ik kreeg het niet zo snel te pakken ..." aldus een teleurgestelde Renger. De auto is zeker niet de snelste vergeleken met Nieuw Zeeland en Duitsland, maar dit lag toch echt aan mezelf.”

De Sprintrace van 20 ronden op zondagmorgen greep de kersverse A1-coureur met beide handen aan. Hij vocht in korte tijde van de veertiende naar de negende plaats bij de finish.
Renger passeerde team Indonesië, team China en team Italië en profiteerde van de aanvaring tussen Canada en Frankrijk. Zijn zesde snelste tijd tijdens de race gaf al een indicatie van de mogelijkheden in de hoofdrace.

De hoofdrace werd een openbaring voor de A1GP toeschouwers. Gestart vanaf de negende positie reed Renger vrij vlot naar een zevende plaats. Met een razendsnelle en laat geplande pitstop wist de jonge Nijmegenaar de vijfde stek te veroveren. De twee Safety Car situaties wist hij goed te gebruiken, waarbij hij bij de eerste ervan nog bijna even in contact kwam met team Italië. In de twintigste ronde reed Renger zelfs de tweede snelste tijd van het veld, waarmee hij langzamerhand aansloot bij Nico Hülkenberg, rijdend op de vierde plaats. In de vierentwintigste ronde vloog Jonathan Summerton van Team USA eraf. Daarmee werd de eindrangschikking vastgesteld met Team Nieuw Zeeland (Jonny Reid), Engeland (Robbie Kerr), Duitsland (Nico Hülkenberg) en Nederland (Renger van der Zande) als snelle kopgroep. Met een vierde plaats in zijn debuutrace op 5 seconden achter winnaar Nieuw Zeeland, heeft de ambitieuze pupil van Jan Lammers het vertrouwen van het Nederlandse team meer dan verdiend.

RENGER VAN DER ZANDE : "Nou dat was me een uitdaging. Na de teleurstelling over de kwalificatie heb ik mezelf herpakt en heb er gewoon alles uitgehaald. Het was super om een heel raceweekend te rijden. Ik had ook de volledige steun van mijn team. In de race heb ik behoorlijk gepusht zonder extreme dingen te doen. En dan lukt het ook om ronde na ronde aangesloten te blijven op de kersverse kampioen. Hülkenberg. We zijn met het team hard op weg hetzelfde niveau te halen als Team Duitsland en Team Nieuw Zeeland. Ik ben trots hier een steentje aan bijgedragen te hebben. Nu weer concentreren op mijn debuut volgende week in de F3 Euro Series op Hockenheim. Racen is gaaf...”