Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Oosterhout (15/4)

OOSTERHOUT NB, 15 april 2007

Politie pakt drugsoverlast in gemeentetuin Raamsdonksveer aan

RAAMSDONKSVEER: De politie van het team Geertruidenberg-Drimmelen heeft vrijdagavond drie verdachten aangehouden tijdens een actie gericht op het terugdringen van de overlast van drugs en alcoholgebruikende jongeren die zich ophouden in de Gemeentetuin aan de Rembrandtlaan. De drugs zaten verstopt in verrassingseieren.

Het politieteam Geertruidenberg-Drimmelen draaide in juni 2006 een soortgelijk project omdat ook in die periode veel klachten binnenkwamen over jongeren die in de tuin veelvuldig alcohol dronken, vernielingen pleegden en hard- en softdrugs gebruikten. In overleg met de Officier van Justitie werd toen projectmatig op deze overlast gewerkt. De actie resulteerde in circa 13 aanhoudingen en 20 ter plaatse gegeven processen-verbaal. Met de actie werd de overlast gericht terug gedrongen.

De afgelopen weken kwamen echter via de wijkagent en de gemeente opnieuw signalen binnen dat de overlast weer aan het toenemen was. Dit vormde de reden voor teamchef Marco Smulders om in overleg met de Officier van Justitie opnieuw actie te ondernemen.

Vrijdagavond werd met acht agenten, waarvan enkelen in burger gepost. Er werden drie personen aangehouden vanwege drugsgebruik ter plaatse en bezit ervan. Een 22-jarige man uit Raamsdonksveer werd betrapt met een gebruikershoeveelheid amfetamine. Hij had het poeder bij zich in een verrassingsei. Een 19-jarige plaatsgenoot had eveneens twee van dergelijke eieren bij zich met circa één gram amfetamine (speed). Tevens werd een 17-jarig meisje uit Raamsdonksveer aangehouden die ook al twee van dergelijke eieren bij zich had, in één zat nog circa 0,5 gram speed. Verder kregen nog twee rondhangende jongeren een bekeuring voor alcoholgebruik. Een persoon ging op de bon omdat hij afval weggooide. Tenslotte was er ook nog een prent voor een jongen die vuurwerk afstak in een prullenbak.

Teamchef Marco Smulders hoopt dat met deze actie een belangrijk signaal aan de rondhangende jongeren is afgegeven: Ons team blijft ook de komende zomermaanden alert op meldingen van dit soort overlast. Wij tolereren dit niet en schromen niet om indien nodig in te grijpen.

Drie arrestaties tijdens voetbalwedstrijd

LOON OP ZAND: Een voetbalwedstrijd is zaterdagmiddag bij een vereniging aan de Klokkenlaan helemaal uit de hand gelopen. De scheidsrechter, een 58-jarige man uit Sliedrecht, en een speler, een 18-jarige man uit Loon Op Zand, van de thuisclub werden door de coach en spelers van de bezoekende club mishandeld. De politie verrichtte drie arrestaties.

In de slotfase van de wedstrijd, in de 38^e minuut van de tweede helft, waarvan de tussenstand 0-0 was, kende de scheidsrechter een vrije trap toe aan de thuisclub. Uit de vrije trap kwam een doelpunt, terwijl op dat moment volgens de tegenpartij nog een geblesseerde speler binnen de lijnen werd verzorgd. De elftalleider rende na het toegekende doelpunt op de scheidrechter af, die echter bij zijn beslissing bleef. De coach sloeg daarop de scheidsrechter tegen het gezicht. Ook een speler van hem gaf de scheidsrechter een klap in het gezicht. Ook een 18-jarige speler van de thuisploeg werd mishandeld.Naast de elftalleider, een 35-jarige man uit Tiel, werden ook twee spelers van de bezoekende club aangehouden. Het gaat om een 17-jarige jongen en een 18-jarige jongeman eveneens uit Tiel. De politie heeft een aangifte van de scheidsrechter opgenomen en stelt een nader onderzoek in naar de incidenten.

Bewoner op de bon voor illegaal verbranden afval

SPRANG-CAPELLE: Een bewoner in Sprang-Capelle heeft vrijdagavond een bekeuring gekregen voor het ongeoorloofd verbanden van hout. De politie had een melding gekregen over de hoge vlammen bij een verbranding van hout. De melder sprak zijn zorg uit voor de omgeving vanwege de droogte. Ter plaatse bleek dat de bewoners van een pand een tuinhuis aan het afbreken waren en houdt verbrandden in een olieton. Hierbij kwamen de vlammen enkele meters boven de ton uit, waarbij de vonken er van af sloegen. Enkele meters verder stonden coniferen die mogelijk in brand konden raken. De bewoner kreeg een proces-verbaal voor het illegaal verbranden van afval. Hij moest het vuur uitmaken.

Knul uit Hank opgepakt vanwege bezit harddrugs

OOSTERHOUT: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 00.15 uur een 16-jarige jongen uit Hank aangehouden die vier wikkels met cocaïne in een sok had zitten. De knaap wilde een discotheek binnengaan en werd gefouilleerd door een portier. De beveiliger droeg hem over aan de politie omdat de jongen tegenwerkte. Bij nader onderzoek bleek de jongen vier wikkels met cocaïne in zijn sok verstopt te hebben. Zijn moeder werd geïnformeerd die hem na verhoor op kwam halen. Ook zijn 15-jarige vriend en plaatsgenoot werd opgepakt toen hij zich bleef bemoeien met de aanhouding en weigerde zijn legitimatiebewijs te tonen.

Man opgepakt voor stelen hamburgerposter

TERHEIJDEN: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 00.40 uur op de Raadhuisstraat op aanwijzing van een portier een 20-jarige jongeman uit Terheijden aangehouden omdat hij door te schoppen en vitrine had geopend en daarna een reclameposter van McDonalds met daarop de afbeelding van een hamburger uit een bushokje had gehaald. Hij krijgt een proces-verbaal voor baldadigheid.

Politie op zoek naar rechtmatige eigenaar fiets

ALMKERK: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks
01.00 uur op de Pronvicialeweg Noord twee verdachten, twee 18-jarige jongemannen uit Sleeuwijk aangehouden vanwege de diefstal van een fiets. De politie is nog op zoek naar de eigenaar van dit rijwiel. De agenten zagen de jongens fietsen, waarbij één van hen een fiets over zijn schouder meevoerde. Zij gaven toe dat ze de fiets gestolen hadden. Dit hadden ze uit frustratie gedaan omdat in de soos van één van hen zijn leren jas gestolen was. De fiets hadden ze gepakt vanaf de berm bij de rotonde. De fiets betreft een type 'oma' fiets, merk Simplex Amsterdam, kleur zwart, serienummer B12900, terugtraprem, zwart axa slot, zwart zadel met plaatje 'Seppe Made in Holland'. De eigenaar wordt verzocht zich te melden bij de plaatselijke politie.

Wildplasser aangehouden

ALMKERK: De politie heeft de nacht van zaterdag op zondag omstreeks
02.05 uur een 21-jarige man uit Veen aangehouden die op de Provincialeweg Noord tegen een hek stond te urineren. De knul kon zich niet legitimeren.

Arrestatie na vechtpartij Markt in Oosterhout

OOSTERHOUT: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 03.15 uur op de Markt een 34-jarige man uit Hoorn opgepakt die een 20-jarige man uit Oosterhout had mishandeld. In de cafetaria had de vriendin van de verdachte een gesprek met het latere slachtoffer en een vriend. Het gesprek verliep aanvankelijk goed maar later sloeg de sfeer om. Er ontstond ruzie waarbij de verdachte de jongens uitdaagde buiten te komen. Daar gaf hij het slachtoffer een vuistslag en een kopstoot. Het slachtoffer liep een gescheurde wenkbrauw op. Hij moest zich laten behandelen op de huisartsenpost. De vechtersbaas werd gearresteerd.

Man aangehouden voor bedreiging

OOSTERHOUT: De politie heeft de nacht van zaterdag op zondag omstreeks 02.30 uur op de Klappeijstraat een 22-jarige Oosterhouter aangehouden nadat hij een medewerker van een discotheek had bedreigd. De verdachte zou met een fles in zijn hand een slaande beweging hebben gemaakt naar een voorbijganger. Wie dat is geweest is onbekend. Hij werd daarop vastgepakt door een medewerker van een café waarna de verdachte tegen een portier riep dat hij hem dood zou maken. Hierop is de 22-jarige man aangehouden.

Politie onderzoekt straatroof

OOSTERHOUT: Een 15-jarige jongen is vannacht omstreeks 02.35 uur op de Slotlaan beroofd van zijn MP3-speler en GSM telefoon. De bagagedrager van zijn fiets werd door drie mannen die over het trottoir liepen vastgepakt. Een van de straatrover trok het oortje van zijn MP3 speler uit zijn oren en de speler uit zijn broek. Vervolgens pakte een van de mannen de GSM-telefoon uit zijn andere broekzak. De daders zijn volgens de aangever die knapen van Noord Afrikaanse afkomst. De politie heeft een aangifte opgenomen.

Brand in hoogwerker

OOSTERHOUT: De brandweer heeft vannacht omstreeks 05.15 uur een brand geblust op de Burgemeester Elkhuizenlaan. Ter plaatse stond een hoogwerker in brand. Ook ontstond lichte schade aan enkele bomen waaronder de hoogwerker stond. De oorzaak van de brand is onduidelijk.

Broederlijke twist loopt uit op vechtpartij

KAATSHEUVEL: De politie heeft vannacht omstreeks 02.15 uur een 18-jarige man uit Kaatsheuvel aangehouden. Hij wordt er van verdacht dat hij tussen gisteravond 23.00 uur en vannacht 01.00 uur in de ouderlijke woning in Kaatsheuvel zijn 24-jarige broer, diens vriendin en een 17-jarige ex-vriendin bedreigd heeft met de dood. De verdachte verklaart dat er langer spanningen in het gezin zijn tussen hem en twee broers. Gisteravond was er over hem geroddeld op een feest. Hier was hij boos over geworden. Hij had vervolgens thuis met twee vriendinnen op zijn 24-jarige broer en diens aanhang gewacht waarna er een confrontatie en een onderlinge vechtpartij volgde. Hierbij had de verdachte achtereenvolgens met een zwaard, een keukenmes en een hockeystick gedreigd. Ook zou hij omstanders geslagen hebben. De politie is nog druk doende met het opnemen van verklaringen, waardoor meer duidelijk moet worden over de toedracht,

Breng die violen naar Sandra!

WASPIK: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks
03.00 uur op de Kerkstraat een 49-jarige man betrapt die violenplanten uit de gemeentetuin had gehaald. De dienders werden op de plantendief geattendeerd door een boze man die naar de verdachte wees en daarbij riep: Jullie moeten hem aanhouden. De aangewezen man die onder invloed was van alcohol beweerde dat hij rozen had geplukt voor Sandra. De agenten hebben de man de plantjes netjes op zijn plek terug laten zetten. Hij mocht daarna zijn weg zonder bloemen naar zijn Sandra vervolgen.

Auteur: Willem van Hooijdonk