KNHS


Sterke nieuwkomer op CRI in Schijndel

15 april 2007

Jurgen Pouls en Hubertus Heule beste Nederlanders

SCHIJNDEL (KNHS) In het ruime complex van Manege Molenheide in Schijndel ging op vrijdagavond 13 april om 19.00 uur de FEI CRI 2* van start. Deze eerste CRI van 2007 voor Nederland was in meerdere opzichten belangrijk. Het was niet alleen een observatiewedstrijd voor het EK Reining in het Franse Mooslargue in augustus, maar ook zou deze wedstijd direct beslissen welke Nederlandse ruiter eind dit jaar mag uitkomen bij de FEI Master Finals.

Er hadden zich voor deze wedstrijd dan ook een behoorlijk aantal ruiters aangemeld om kans te maken op een teamplek. Naast de bekende teamleden Rieky Young(Vorstenbosch) Jurgen Pouls (Den Haag), Wendy van Osch (Venhorst)en Angelique Ferdinandus (Gouda) waren er ook een aantal nieuwe kandidaten die hun kans waagden: Olivier van den Berg (Charentonnay, F), Peter Simons (Hoeven), Saskia Banning (Heumen) en Hubertus Heule (Kortrijk,B.). Vooral deze laatste deed in deze CRI van zich spreken.

Hoge score Hubertus Heule
De in België wonende Nederlander Hubertus Heule reed als eerste van de 16 starters binnen met Shining Fox. Reed aan een losse teugel op flinke snelheid over de cirkels, had krachtige stops, misschien een kleine hapering op zijn laatste set spins, maar zette een interessante openingsscore neer van 143. De twee andere nieuwkomers Saskia Banning en Olivier van der Berg hadden een beetje pech. Banning stopte vóór de eindmarkers, wat haar telkens vier punten kostte. Van den Berg, die eigenlijk een hele nette proef reed, vergat één cirkel te rijden en was daarmee out of pattern, wat hem een nul score opleverde. Peter Simons reed met Majors Terminator wel een proef zonder grove fouten maar kon de jury tot niet meer dan 138 punten verleiden. Een score die in principe ook te laag is voor een plek in het B-kader, waarbij de vereiste minimaal 70 punten per jury is. Angelique Ferdinandus heeft dit jaar opnieuw van paard moeten wisselen en startte de voor haar nieuwe Paint hengst Pepp Olena Chex. Het was aanvankelijk een wat voorzichtige run die later vooral werd gekenmerkt door explosieve rundowns en stevige stops, waarbij het paard zich zeker niet liet kennen. Uiteindelijke score voor Ferdinandus was een 140,5, waarmee zij wel haar plek in het B-kader behoudt.

core Rieky Young beneden verwachting
Ook Wendy van Osch die al eerder voor Nederland reed met de merrie Tissy Spark probeert zich dit jaar opnieuw te kwalificeren. Dit keer met de hengst HC Gamblier by Tari, die vooral mooi was op de cirkels, goed stopte, maar op dit moment nog wat te kort leek te komen in de spins. Het eindresultaat voor hen was 138,5. Van haar zus Rieky Young werd verwacht dat zij haar A-kader status zou waarmaken. Ze bracht twee paarden in de ring. Als eerste Stop It, een zoon van Hollywood Dun It, waarmee ze een zeer degelijk afgewerkte proef liet zien en een 141,5 scoorde. Daarna showde haar welbekende hengst Burnt Starlight. Met hem had ze onverwacht problemen bij de cirkels. Het aanspringen in de juiste galop op de eerste cirkel ging niet direct en daarna maakte het paard nog even een felle schijnbeweging naar links op de rechter cirkel. Young maakte dit nog wel enigszins goed door een paar spectaculaire stops neer te leggen en zeer snelle spins te draaien, maar een uiteindelijke score van 141 was voor haar toch beneden verwachting.

Pouls en Heule beste Nederlanders met gelijke score
De wind zat meer in de zeilen van Jurgen Pouls, die maar liefst drie paarden had ingezet om zijn kans opnieuw naar de Masters te gaan te vergroten.
Met de merrie Cute Cee Catalyst overtuigde hij niet echt, maar met de merrie HC Im Especial reed hij een felle proef en kreeg hij 141 punten. Zij beste paard was ook nu weer de hengst Tabasco Tari die, sinds hij voor het laatst op FEI-niveau te zien was geweest op de WEG in Aken, er weer helemaal voor hem was. Met aantrekkelijke, snelle cirkels en harde stops wist hij 144,5 punten te halen. Daarmee leek zijn startbewijs voor de Masters binnen te zijn. Maar even later haalde Hubertus Heule met zijn tweede paard Topsail Ricochet exact dezelfde score wat hem een gedeelde derde plaats op deze CRI2* opleverde samen met Pouls. Dit was tevens het hoogste resultaat voor Nederland tijdens deze CRI in Schijndel.

Ann Pouls wint CRI
De CRI werd uiteindelijk gewonnen werd door de zeer sterk rijdende Ann Poels uit België met de hengst Chic Dual. Zij had een score van 146, net als Emanuel Ernst uit Duitsland die ARC Playsophie reed. Aangezien beide ruiters besloten niet opnieuw te rijden in de zogenaamde run-off zoals dat normaal bij een ex aequo voor de eerste plaatse in de reining gebeurt, werd de plaatsing bepaald door een simpel kop of munt gooien, waarna de ruiters als Co-Champions worden betiteld. De winst van de CRI ging dus naar het buitenland.

Nederlandse vertegenwoordiger Master Finals nog niet bekend De strijd om het startbewijs voor de Masters ging dus tussen Jurgen Pouls en Hubertus Heule. Zij eindigden ex aquo op de derde plaats. Heule werd met zijn tweede paard vijfde, terwijl Pouls met zijn tweede paard 8e werd. Pouls had echter ook nog zijn derde paard, waarmee hij slechts 11 werd, maar waarmee hij wellicht toch nog een punt binnen heeft gehaald om zich boven Heule te kwalificeren. Op dit moment kon KNHS Reiningvereniging voorzitter en showmanager Antoon Panhuijzen geen uitsluitsel geven.over welke Nederlander nu naar de Master Finals mag. De reglementen van de FEI voor de afvaardiging voorzien niet in een uitslag met zoveel ex aequo plaatsingen. Een en ander wordt dus pas nadat de officiële resultaten bij de FEI in Lausanne liggen en gecontroleerd zijn bekendgemaakt. Het blijft dus nog even spannend voor Pouls en Heule.

Bondscoach Grether blij verrast
Heule die overigens lange tijd in Frankrijk woonde en sinds kort een trainingslocatie in het Belgische Kortrijk heeft, gaf in Schijndel in ieder geval alvast een mooi visitekaartje af dat de aandacht trok van chef d'equipe Raymond Grether. Ik was blij verrast, zei Grether hierover, ik had Hubertus eigenlijk nog nooit zien rijden en hier haalt hij opeens met beide paarden een ruime toelatingsscore voor het A-kader. Hij moet dit niveau nog wel blijven laten zien, maar als hij zo doorgaat is er voor hem wel een plek in het team. Maar ik ben sowieso verheugd over de de deelname van toch een flink aantal ruiters en over hun wil om in het team te komen. Van den Berg reed ook een nette proef, maar helaas kan een nulscore niet gehonoreerd worden. De ruiters hebben de komende periode nog gelegenheid zich te kwalificeren voor het A of B-kader. In juni zal er opnieuw een observatiewedstrijd zijn, waarna we bepalen wie er in het team komen voor het FEI EK in Mooslargue.

Resultaten:


1. Ann Poels BEL - Chic Dual - 146

1. Emanuel Ernst GER - ARC Playsophie - 146

3. Hubertus Heule (Kortrijk,B). NED - Topsail Ricochet - 144,5

3. Jurgen Pouls (Den Haag) NED - Tabasco Tari - 144,5

5. Hubertus Heule (Kortrijk,B). NED - Shining Fox - 143,5

6. Bernard Fonck BEL - Hesa Smart Commander - 141,5

6. Rieky Young NED - Burnt Starlight - 141,5