KNHS


Koos de Ronde en Mieke van Tergouw aan kop in Horst

15 april 2007

HORST (KNHS) - Onder tropische omstandigheden - de thermometer wees ruim 30 graden Celcius aan - werd in het Limburgse Horst aan de Maas de openingswedstrijd voor de samengestelde wedstrijdmensport verreden. In de vierspanwedstrijd verraste Koos de Ronde de concurrentie met een ijzersterke dressuurproef. Daarmee legde de menner uit Zwartewaal de basis voor zijn zege. Mieke van Tergouw (Beekbergen) reed ook een zeer sterke dressuurpoef bij de tweespannen, waardoor zij de naast concurrentie op veertien punten achterstand zette die niet meer konden worden goedgemaakt.

Vermoedelijk mede door de tropische omstandigheden hadden vele potentiële bezoekers er de voorkeur aan gegeven thuis te blijven of richting het verkoelende water te gaan, in plaats van de wedstrijdlocatie te bezoeken. Daar moet vermoedelijk het tegenvallende aantal bezoekers aan worden geweten. Toch is er in Horst sprake van een bijzondere ambiance, mede door de perfecte infrastructuur die de wedstrijdmenners wordt geboden. Daarnaast is het niveau waarop de wedstrijd wordt verreden van een voor nationale wedstrijden zeer hoog kaliber. Opvallend was dat sommige combinaties tussen de hindernissen zich net iets te veel aan het opwinden waren, waardoor ze als de krachtsexplosie in de hindernissen geleverd moest worden ze soms net iets te snel verzuurden. Dat opwinden van de paarden wordt mede veroorzaakt omdat in veel aanspanningen nieuwe paarden meeliepen, wat tot extra spanning bij de paarden aanleiding geeft. Ad Aarts vond het een mooie lichte wedstrijd, mede door de sintelbaan, waarop de paarden steeds weer terugkwamen tussen de hindernissen, waardoor Horst in zijn ogen een mooie opening was van het wedstrijdseizoen 2007.

Voor de vierspanrijders is het WK in 2008, dat in Nederland wordt verreden, nu al het punt waarop zij zich richten. IJsbrand Chardon (Schipluiden) had er daarom voor gekozen met twee paarden aan deze wedstrijd mee te doen, die zich in deze wedstrijd reeds voor het WK 2008 konden kwalificeren. "Ik had er wel mee kunnen wachten, maar misschien is op het moment dat het mij het beste uitkomt één van de paarden net verkouden of valt er een wedstrijd uit. Daarom nu maar direct bij de eerste de beste gelegenheid, dan hebben we dat weer gehad", aldus Chardon, die ondanks zijn jonge paarden toch nog derde werd in de uitslag.
Voor Koos de Ronde verliep de wedstrijd perfect. "Ik heb in de afgelopen wintermaanden veel tijd doorgebracht in de USA, waar ik onder andere Chester Webber heb getraind. In de periode dat ik daar was heeft mijn echtgenote deze paarden heel consequent in het enkelspan getraind, met als resultaat dat ik de dressuur winnend wist af te sluiten. De overgangen - er zitten maar liefst zestien in deze proef - liepen allemaal perfect. In de marathon ging het ook heel goed. Ik heb het in de eerste twee hindernissen rustig aan gedaan, om te ervaren hoe de paarden het aanpakten. In de derde hindernis ben ik wat harder gaan rijden en in de laatste boden de vier paarden mij nog werkelijk alles aan, waardoor ik daar op topsnelheid doorheen kon vliegen", aldus een opgetogen Koos de Ronde.
Op de tweede plek in deze wedstrijd eindigde Herman ter Harmsel uit Rijssen, terwijl Mark Weusthof uit Rossum, dankzij zijn tweede tijd in de marathon, opklom naar de vierde plek in de eindstand.

Bij de tweespannen was de oud-wereldkampioene Mieke van Tergouw uit Beekbergen heer een meesteres. In de dressuur legde zij een proef neer die in één woord fantastisch was. Zij kreeg van de jury een score van 34.35 punten en er zal wel geen administratie van worden bijgehouden, maar het hoeft niemand te verbazen als deze score voor een tweespan in de dressuur een wereldrecord zou zijn. Ben Gosschalk uit Epe volgde op respectabele afstand in de dressuur.
In de vaardigheid wierp Van Tergouw volstrekt overbodig twee ballen van de kegels, waardoor haar voorsprong op Tom Engbers na dressuur en vaardigheid slonk tot royaal zes punten. In de marathon ging Mieke ook weer zeer goed, alhoewel het hier en daar leek dat zij sneller had kunnen rijden. "Ik ben in de eerste plaats heel erg trots op mezelf dat ik zo super heb gepresteerd met een span dat ik nog maar een paar maanden voor de koets heb. Met deze eerste klap heb ik een tik uitgedeeld die echt een daalder waard is. Dat ik in de hindernissen het iets langzamer aan heb gedaan komt voort uit het feit dat ik safe wilde blijven rijden, maar vooral Talos, een zoon van Manno die ooit het KWPN diende als dekhengst maar nu als ruin door het leven gaat, bleef zich in de hindernissen aanbieden. Veel meer dan ik van dit paard had verwacht. We hebben nog vier maanden te gaan voor het WK in Polen, en het zou werkelijk uniek zijn als het lukt dat doel te halen. Dat ik nog niet volledig op dit span durf te rekenen mag duidelijk worden uit het feit dat ik mijn andere span ook nog steeds volop in training heb. Toch heb ik er hoop op dat ik met dit span van Talos en Rolex in de hindernissen iedere keer een vijftal seconden sneller kan als ik nu gereden heb. Als me dat lukt denk ik me te kunnen plaatsen voor het WK team", aldus een zeer tevreden Mieke van Tergouw. Tom Engbers (Vasse) werd tweede in de eindstand, voor Raymond Letteboer (Oud Ootmarsum), terwijl Ben Gosschalk (Epe) uiteindelijk vierde werd en Harry Verstappen (Eersel) opklom naar de vijfde plek, omdat hij de marathon winnend wist af te sluiten.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Uitslagen Nationale Menwedstrijden klasse 4, Horst:

Viespannen Paard:

1) Koos de Ronde (Zwartewaal) - 111.05

2) Herman ter Harmsel (Rijssen) - 124.44

3) IJsbrand Chardon (Den Hoorn ZH) - 125.55


Tweespannen Paard:

1) Mieke van Tergouw (Beekbergen) - 99.44

2) Tom Engbers (Vasse) - 101.65

3) Raymond Letteboer (Oud Ootmarsum) - 109.35


Vierspannen Pony:

1) John van Dorresteijn (Soest) - 120.13

2) Aart van de Kamp jr. (Putten) - 120.31

3) Martien van Veen ('s-Hertogenbosch) - 122.96


Tweespannen Pony:

1) Ewoud Boom (Nijkerk) - 103.00

2) Manon van Kasteren (Schijndel) - 111.31

3) Gerard de Lange (Heinekenszand) - 127.89


Tandems paard/pony:

1) Han Gankema (Annen) - 132.80

2) Petra Noordzij (Riethoven) - 143.01

3) marja Herfst-Kaan (Lutjewinkel) - 149.66


Enkelspannen Paard:

1) Jan van de Broek (Nistelrode) - 99.26

2) Jan Moonen (Loon op Zand) - 106.13

3) Christiaan Provoost (Domburg) - 107.20

Enkelspannen Pony:

1) Arjo van Kekem (Hoogblokland) - 96.73

2) Geert Bongers (Breda) - 100.79

3) Yvonne de Ruijter (Rotterdam) - 107.80

Meer informatie, startlijsten en uitslagen vindt u op: www.menwedstrijdenhorst.nl