Atradius DSB verzekert betalingsrisico Van Oord Palm Deira

16.04.2007 / 10:36 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Atradius

Atradius

Atradius DSB verzekert betalingsrisico baggeraar Van Oord voor aanleg derde Palmeiland in Dubai

16 april 2007 - Kredietverzekeraar Atradius Dutch State Business (Atradius DSB) dekt voor het Rotterdamse baggerbedrijf Van Oord Dredging and Marine Contractors (Van Oord) de commerciële en politieke betalingsrisico's af die voortvloeien uit de aanleg van een derde nieuw eiland voor de kust van Dubai: Palm Deira. Van Oord zal het eiland opspuiten in de vorm van een palmboom en zal ook de golfbrekers aanleggen. Opdrachtgever is Nakheel, de projectontwikkelaar van Dubai, eigendom van Mohammed bin Rashid Al Maktoum, de emir van Dubai. Het verzekerde contract heeft een transactiewaarde van EUR 2,5 miljard. De uitvoeringsperiode bedraagt ongeveer 8 jaar.

Palm Deira is het grootste landaanwinningsproject uit de wereldgeschiedenis. Er is 1,2 miljard m3 zand nodig om het eiland op te spuiten, wat neerkomt op 3 maal de geplande Tweede Maasvlakte, en 40 miljoen stenen om de golfbrekers aan te leggen. Van Oord zet voor dit project ongeveer 800 mensen in, tien sleephopperzuigers en drie speciaal uitgeruste steenstorters. Palm Deira, de derde landaanwinning in Dubai in de vorm van een palmboom, wordt achttien kilometer lang, negen kilometer breed en zal een oppervlakte van 4.000 hectare krijgen. Op dit eiland zal een stad verrijzen, waarin 500.000 mensen kunnen wonen, werken en recreëren.

Van Oord is sinds 2001 actief in Dubai en heeft daar onder andere Palm Jumeirah aangelegd, het tweede Palmeiland, en is nu bezig met de aanleg van The World, een groep van opgespoten eilanden in de vorm van de wereldkaart. Daarnaast doet Van Oord ook de aanleg van Deira Corniche, dat gelegen is aan de voet van Palm Deira. Deira Corniche bestaat uit 3 kunstmatige eilanden die met bruggen verbonden zijn met een totale oppervlakte van 13 km2. Atradius DSB dekt ook het betalingsrisico van deze omvangrijke projecten af. 'Het afdekken van betalingsrisico voor dit soort megaprojecten is van essentieel belang om de risico's enigszins binnen de perken te houden', aldus Johan Schrijver, directeur van Atradius DSB. Gezien de omvang van de projecten en de lange uitvoeringsduur worden deze risico's door Atradius DSB herverzekerd bij de Nederlandse Staat.

Over Atradius
Sinds 1932 heeft Atradius een samenwerkingsovereenkomst met de Nederlandse Staat inzake de herverzekering door de Staat van bepaalde commerciële en politieke risico's. Deze faciliteit wordt uitgevoerd door Atradius DSB, onderdeel van de Atradius Groep.

Over Van Oord
Van Oord Dredging and Marine Contractors is ontstaan uit de samenvoeging van drie grote baggerbedrijven met een meer dan honderdjarige geschiedenis: het familiebedrijf Van Oord ACZ, de HAM (Hollandsche Aanneming Maatschappij), een onderdeel van HBG, nu BAM, en Ballast Nedam Baggeren, een werkmaatschappij van Ballast Nedam. In 2001 is Ballast Nedam gefuseerd met de HAM en een nieuw bedrijf, Ballast Ham Dredging werd opgericht. De samengevoegde onderneming fuseerde in 2003 met Van Oord ACZ tot een nieuw bedrijf.

Voor meer informatie of fotomateriaal
Atradius Corporate Communications
Carlinda Lengkeek
Tel. +31(0)20 553 2394 / +31 (0)6 222 07494
Carlinda.lengkeek@atradius.com
www.atradius.com/nl/dutchstatebusiness