Senternovem


16-04-2007 | Regions of Knowledge innovatie vanuit de regio

In haar inleiding over de oproep Regions of Knowledge vertelde Brigitte Fellahi van de DG enterprise van de Europese Commissie dat de Lissabon doelstelling uitgangspunt is voor het stimuleren van innovatie in de regio.

De research driven clusters in de regio maken daarvoor een actieplan, en financiering van de projecten komt dan uit de regio fondsen, nationaal en KP7 en CIP.

Uitgangspunt daarbij zijn de Regional Research Driven Clusters (RDC). Een RDC is een netwerk van kennisinstellingen met banken, venture capital, regionale ontwikkeling maatschappijen, KvK en anderen. De RDC maakt een SWOT analyse van de regio en een innovatie-actieplan. Het opstellen van het plan kan met eigen geld gebeuren zoals de provincie Limburg de versnellingsagenda heeft opgesteld. Daarnaast is het ook mogelijk dat via het Regions of het Knowledge programma het regionale plan ook gekoppeld wordt aan andere Europese regio's die van dezelfde technologie gebruikmaken of in dezelfde industriële sector werken.

Het idee van de commissie is om de regiofondsen in te zetten voor het bereiken van de Lissabon doelstelling. Hiervoor wordt de inzet van innovatie op regioniveau gestimuleerd. Op dit moment buigt een CREST adviesgroep zich over de afstemming en advisering naar de doelgroep. Het budget voor het programma Regions of knowledge zal de komende jaren toenemen. De eerste oproep sluit op 24 April 2007. De financiering is 100% met 7% overhead.
Dat betekent dat het in feite een 50 tot 60% financiering is. ROM's en provincies of gemeenten die al een eigen actieplan opstellen kunnen mee doen omdat ze al activiteiten hebben. Voorbeelden van RDC's vindt u hier.

Research Potential is van belang voor universiteiten en kennisinstellingen die samenwerken met achtergebleven regio's en de West Balkan.

Gelijk met de Regions of Knowledge staat er ook een oproep open voor Research Potential. Ook deze sluit op 24 april 2007. Hierbij kunnen Universiteiten en kennisinstellingen in achtergebleven regio's en de West Balkan worden geholpen om hun infrastructuur en researchactiviteiten aan te laten sluiten op Europese projecten. Meer info over Regions of knowledge vindt u hier.