Oranje Fonds neemt stokje over van Taskforce Jeugdwerkloosheid

16.04.2007 / 15:15 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Oranje fonds

Oranje fonds

Oranje Fonds neemt stokje over van Taskforce Jeugdwerkloosheid

Bunnik 16 april 2007

De Taskforce jeugdwerkloosheid beëindigt binnenkort haar werkzaamheden. Het Oranje Fonds neemt het stokje over en gaat verder bouwen aan een lokale infrastructuur tussen gemeenten, welzijnsorganisaties, scholen en bedrijven die voorkomt dat jongeren uitvallen en afglijden. De nadruk komt te liggen op de ontwikkeling van mentorprojecten voor (kansarme) jongeren.

In 35 steden in Nederland heeft de Taskforce Jeugdwerkloosheid de afgelopen jaren lokale netwerken ontwikkeld in het kader van het 2e Kans Beroepsonderwijs. Gezamenlijk werken ze eraan om 13.000 jongeren zonder startkwalificatie alsnog aan een diploma en werk te helpen. Om verder te bouwen aan een lokale infrastructuur, die moet voorkomen dat jongeren uitvallen en afglijden, start het Oranje Fonds een stimuleringsprogramma.

Het stimuleringsprogramma legt de nadruk op de ontwikkeling van mentorprojecten voor (kansarme) jongeren. 'Mentoring' is een begeleidingsvorm waarbij een meer ervaren persoon een minder ervaren persoon helpt om maatschappelijk vooruit te komen en zijn sociale positie te verbeteren. In een recent advies van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO) wordt het realiseren van wederzijdse hulprelaties gezien als belangrijkste doel van 'sociale-binding'.
Het Oranje Fonds wil de stedelijke samenwerkingsstructuur van organisaties voor mentoring, gemeenten, welzijnsorganisaties, scholen en bedrijven bevorderen door financiële en inhoudelijke steun zodat méér jongeren en op betere wijze begeleid worden. De projecten in het kader van het 2e Kans Beroepsonderwijs zouden hiervoor in aanmerking kunnen komen.