Voedingcentrum


Grote verschillen verzadigd vetgehalte croissants, koek en gebak

16 april 2007

Koek, gebak, croissants en saucijzenbroodjes bevatten vaak meer verzadigd vet en transvet dan nodig is. Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Opvallend is dat er grote verschillen zijn, met name bij croissants, koek en gebak. Zo bevat het ene merk kokosmakronen bijna drie keer zoveel verzadigd vet als het andere.

De VWA nam voor het onderzoek monsters van 252 winkelproducten. Het ging om producten in de volgende categorieën: chips en zoutjes, koek en gebak, brood en snacks. Het onderzoek is gedaan in het laatste kwartaal van 2004.
Over het algemeen is de afgelopen jaren een belangrijke vooruitgang geboekt. In de groepen snacks en koek en gebak zijn de gehaltes transvet gedaald. Daar tegenover staat het gehalte verzadigd vet gemiddeld gezien is toegenomen. Ook bij chips en zoutjes blijkt dat het geval. Opvallend is dat van de negen merken saucijzenbroodjes er nog acht te veel transvet bevatten. Daarmee onderscheidt dit product zich negatief.

Grote verschillen per merk
Vooral in de categorie âkoek en gebakâ verschilt het gehalte verzadigd vet sterk: per product én per merk. Zo bevat een van de croissants ruim 21 gram verzadigd vet per 100 gram, terwijl er ook croissants zijn met ongeveer de helft daarvan. Ook zijn er zowel kaaszoutjes te koop met bijna 28 gram verzadigd vet per 100 gram, als kaaszoutjes met zoân 13 gram. Verder noteerde de VWA bij kokosmakronen, boterkoek en vruchtenvlaai grote verschillen.
Uit het onderzoek blijkt dat het loont bij het boodschappen doen het gehalte verzadigd vet te vergelijken. Helaas staat het gehalte verzadigd vet niet altijd op het etiket. Als het ontbreekt, kunt u het beste letten op het totale vetgehalte. Vooral bij koek en gebak is een groot deel van het gebruikte vet verzadigd vet. Van het vet in de onderzochte producten in deze categorie is meer dan de helft verzadigd (53 procent). Minder vet betekent dus hoogstwaarschijnlijk ook minder verzadigd vet.

Verzadigd vet is âverkeerdâ
Transvet en verzadigd (âverkeerdâ) vet verhogen het cholesterolgehalte in het bloed en vergroten daarmee de kans op hart- en vaatziekten. Dat geldt voor iedereen en staat los van andere risicofactoren. Voor jong en oud, dik én dun geldt daarom dat het goed is te letten op verzadigd vet. Het meeste hiervan zit âverstoptâ in volvette zuivel, vet vlees, koek, gebak, snacks en zoutjes.
Of een product transvet bevat, is moeilijk na te gaan. Het staat meestal niet op het etiket. Wel moet het gebruik van (gedeeltelijk) geharde olie of vet altijd worden vermeld in de ingrediëntendeclaratie. Vooral bij koekjes en snacks is op die manier te zien dat transvet is gebruikt. Staat bij de ingrediënten âplantaardig vet, gedeeltelijk gehardâ of âgehydrogeneerd vetâ, dan kan dit duiden op de aanwezigheid van transvet.