Gemeente Delft

Notariële overdracht gebouw De Sprengmolen

Op maandag 16 april verwerft Triodos Vastgoedfonds het complex De Sprengmolen, de nieuwe locatie voor DOK, van de gemeente Delft. Met de notariële overdracht draagt wethouder Anne Koning het innovatief en duurzaam gerenoveerde complex aan het Vesteplein over aan Bas Rüter, directeur van de Beleggingsfondsen van Triodos Bank. De Sprengmolen was onderdeel van het vastgoed dat de gemeente in 2001 opkocht voor de herontwikkeling van Zuidpoort en de noodzaak voor nieuwe huisvesting voor DOK. Nu het complex gereed is, komt het beheer en de exploitatie in handen van Triodos Vastgoedfonds. Naast het DOK (discotake, Openbare Bibliotheek en Kunstcentrum) zijn in De Sprengmolen kantoren, winkels, horeca, appartementen en een fietsenstalling van Biesieklette te vinden.

Bij de herontwikkeling van het Zuidpoortgebied is duurzaamheid een belangrijk uitgangspunt. Ook bij de renovatie en nieuwbouw van het complex De Sprengmolen is dit leidraad geweest. Bij de verbouwing en nieuwbouw van het complex is uitgegaan van de bestaande situatie en zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Daarnaast is er gewerkt volgens duurzame methoden en zijn er duurzame materialen gebruikt. Om energie te besparen werd in samenwerking met Bouwfonds MAB, Eneco en de gemeente een innovatief systeem met warmte-koude opslag ontwikkeld.

Triodos Vastgoedfonds richt zich op duurzaam vastgoed waarbij de belasting op het milieu beperkt wordt en investeert in vastgoed met een meerwaarde op sociaal, milieu en cultureel gebied. Triodos Vastgoedfonds beoordeelt bij aankoop het pand op aspecten verdeeld in vier categorieën; people, planet, profit en project. De hoofdgebruiker van De Sprengmolen, DOK, zal haar voortrekkersrol als multimediaal centrum verder ontwikkelen (people). Het complex is grotendeels een renovatie van een bestaand gebouw en dat is goed voor het milieu (planet). Door de centrale ligging is De Sprengmolen een aantrekkelijke vestigingsplaats voor de middenstand (profit) en dit wordt door de moderne uitstraling van het gebouw nog eens versterkt (project). De intenties die de gemeente Delft en Triodos Vastgoedfonds hebben met het complex sluiten goed op elkaar aan: zorgvuldig omgaan met de gebouwde omgeving en meerwaarde creëren voor gebruikers, het milieu en omwonenden.

Het complex heeft dezelfde naam gekregen als die van een bakstenen windmolen die in de late Middeleeuwen vlakbij de locatie van het complex stond. Er werd koren vermalen en de molen had een centrale functie in de stad. Delftenaren noemden de molen 'de stenen molen' of de Sprengmolen, mogelijk omdat het lange tijd de enige stenen molen in de stad was. De Sprengmolen van 2007 zal vanwege de functies die het gaat krijgen weer veel Delftenaren aan zich binden en vanwege de duurzame bouw opnieuw een bijzondere plaats innemen in de Delftse (binnen)stad.

Noot voor de redactie,