FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: activiteiten hedgefunds en private equity vragen om overheidsingrijpen

FNV Bondgenoten is voor het stellen van nadere regels voor het bestuur van ondernemingen en voor een scherper toezicht op hegde funds en private equity partijen. Henk van der Kolk, voorzitter van FNV Bondgenoten, zal woensdag een aantal voorstellen hiervoor doen tijdens het Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

FNV Bondgenoten vindt dat hegde funds en private equity partijen moeten worden beoordeeld op hun feitelijk handelen. Er is volgens de vakbond een aantal (overheids)maatregelen nodig, om te voorkomen dat activiteiten van deze partijen de continuïteit van ondernemingen - en daarmee de werkgelegenheid - in gevaar brengen. Het gedrag van private equity partijen en hedge funds laat zien dat er op dit moment teveel ruimte is voor aandeelhouders om hun eigen korte termijn belang na te streven.

FNV Bondgenoten vindt dat er een quorum vereist is voor de aandeelhoudersvergadering alvorens er ingrijpende besluiten genomen kunnen worden ten aanzien van de onderneming. Bovendien moet dit pas mogelijk zijn nadat de OR advies heeft uitgebracht. Daarnaast vindt FNV Bondgenoten het noodzakelijk dat deze partijen meer transparantie bieden. Aandeelhouders die een aandelenpakket verwerven van bijvoorbeeld 1 procent moeten worden verplicht hun aandeel te melden en hun intenties kenbaar te maken.

FNV Bondgenoten vindt de toezichthoudende en adviserende rol van de Raad van Commissarissen bijzonder belangrijk. De onafhankelijkheid van leden van RvC is voor de bond een absoluut vereiste. Ten aanzien van commissarissen die in dienst zijn van vakbonden zijn scherpe richtlijnen opgesteld. Een dergelijke scherpe omschrijving moet ook worden opgelegd aan de aandeelhouders. De lijn daarin moet zijn dat de leden van RvC volstrekt onafhankelijk zijn van alle stakeholders. Dat wil zeggen dat zij geen directe of indirecte band mogen hebben met de aandeelhouders of met de aan hen verbonden ondernemingen.

Op dit moment is het versterkte aanbevelingsrecht door de OR beperkt tot maximaal 1/3 van het aantal commissarissen. Vanuit de stakeholders gedachte ligt het veel meer in de rede om `maximaal' te vervangen door `minimaal'.

Verder vindt FNV Bondgenoten dat private equity en hedge funds beschouwd moeten worden als reguliere financiële instellingen en net als deze instellingen onder toezicht moeten staan van De Nederlandse Bank (DNB) en Autoriteit Financiële Markten (AFM). Een en ander zou opgenomen moeten worden in de Wet op het Toezicht van het Kredietwezen.

Omdat het hier niet om een Nederlandse fenomeen gaat, vindt FNV Bondgenoten dat er ook naar de Europese dimensie moet worden gekeken. De bond vindt het noodzakelijk dat de 5e richtlijn nieuw leven wordt ingeblazen. De strekking hiervan dient te zijn dat elke Europese Naamloze Vennootschap (ook niet beursgenoteerde), van bepaalde omvang (bijv. vanaf 1.000 werknemers) een toezichthoudend orgaan dient te hebben. Dat deze een verplichte, direct gekozen vertegenwoordiger van de werknemers heeft en dat het toezichthoudend orgaan goedkeuringsrecht heeft bij wezenlijke besluiten als grote investeringen en desinvesteringen.

Praktische informatie:
Henk van der Kolk spreekt woensdag 11 april tussen 14.45 en 15.00 uur. Hij is vanaf 10.00 uur aanwezig bij het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer en bereid tot het toelichten van de voorstellen.
---