Bijna de helft van de kinderen mag snoepen zovaak en zoveel ze willen


AMSTERDAM, 20070416 -- Uit onderzoek naar de eetgewoonten en voedingsvoorlichting onder kinderen en jongeren blijkt dat maar liefst 48% thuis geen snoepregels heeft. Dit is een van de opvallende resultaten van het online onderzoek dat JuniorSenior Research heeft uitgevoerd onder 725 kinderen en jongeren van 9 t/m 21 jaar.

Uit het onderzoek blijkt dat binnen gezinnen waar wél snoepregels gelden en waar voorlichting wordt gegeven over gezonde voeding, gezonder wordt geleefd. De onderzoeksresultaten laten tevens zien dat deze kinderen vaker fruit dan snoep eten, meer sporten en bij het avondeten meer groente eten. Zo gaf een 11-jarige jongen die gemiddeld meer fruit eet dan zijn leeftijdsgenoten, aan dat zijn ouders als snoepregel hanteren: "Eerst fruit, dan pas snoep". Hieruit kan worden opgemaakt dat ouders een belangrijke rol kunnen spelen als het gaat om het snoepgedrag van kinderen en jongeren.

Snoepverleiding
Maar liefst 40% van de kinderen en jongeren hebben aangegeven dat ze zichzelf te dik of een beetje te dik vinden. Bij de meisjes is dat percentage bovendien nog hoger: 55%. Ondanks dat, snoepen de meesten meerdere keren op een dag. Veel kinderen en jongeren geven aan dat ze wel minder willen snoepen, maar dat ze het niet lang volhouden. Ze vinden het moeilijk om de lekkere verleidingen te weerstaan. Zo schrijft een 16-jarig meisje: "Ik probeer er op te letten, maar snoep is zo moeilijk af te slaan".

Cruciale rol ouders
Als het gaat om de voorlichting rond gezond eten, blijkt de belangrijkste rol weggelegd voor de ouders (67%). Kinderen en jongeren geven daarnaast aan dat ze ook veel leren over gezond eten van tv-programma's (60%) en school (60%). Ook hier blijkt dat voorlichting slechts een kort effect heeft. "Ik heb dan een bui om heel gezond te doen, maar na een week zakt dat weer af", vertelt een meisje van 17. Het onderzoek laat zien dat de wil om gezond te eten er dus zeker wel is, maar dat kinderen en jongeren vooral hulp nodig hebben bij het afslaan van verleidelijke dikmakers.





Ingezonden persbericht