Gemeente Maastricht

Beleid woonschepen Zuid-Willemsvaart in overleg geregeld

In de afgelopen maanden heeft de gemeente Maastricht in overleg met vertegenwoordigers van de woonboten in de Zuid-Willemsvaart een conceptligplaatsverordening opgesteld, waarin nadere afspraken zijn opgenomen t.a.v. de ligplaatsen, algemene huurvoorwaarden en het huurbeleid. In algemene zin is er nu overeenstemming met de eigenaren/bewoners van de boten, maar op individueel niveau moeten er nog nadere afspraken worden gemaakt, met name over de aanwezige bouwwerken, erfafscheidingen en bijboten.

De gemeenteraad wordt voorgesteld op 17 april a.s. het ligplaatsbeleid goed te keuren en de ligplaatsverordening vast te stellen. Dan treedt de nieuwe ligplaatsverordening op 1 mei van dit jaar in werking. Het is de bedoeling dat elke woonbootbewoner binnen 4 maanden over een ligplaatsvergunning en een nieuwe huurovereenkomst beschikt. Tegelijk wordt de aanleg van riolering voorbereid, de mogelijkheid voor de aanleg van een gasleiding verkend en worden voorstellen voor aanpassingen voor de openbare ruimte uitgewerkt.

Enkele jaren gelden heeft de gemeente de Jojohaven en een stuk van de Zuid-Willemsvaart van het Rijk overgenomen. In het kader van de plannen voor Belvédère is besloten dat binnen die plannen woonschepen kunnen blijven liggen, maar dat de situatie nabij de boten wel verbeterd en geregeld moet worden. Eind vorig jaar protesteerden de woonbootbewoners tegen de overdracht van hun ligplaatsen naar de Wijkontwikkelingsmaatschappij Belvédère. De gemeenteraad besloot de overdracht van de Jojohaven en Zuid-Willemsvaart voorshands te schorsen. Nader overleg in een klankbordgroep van bewoners leverde de huidige concept-verordening op.

Belangrijke discussiepunten waren o.a:

* de maximale afmetingen van nieuwe woonschepen;
* de erfafscheidingen (privacy/zicht op het water);
* het gebruik van de oevers naast de ligplaats; en
* het houden van bijboten, vlotten en bergingen.

Door een opschoningsactie van de Jaagpaden en regelmatig toezicht, is het beeld van de openbare ruimte flink verbeterd. Ook zijn verschillende niet-bewoonde woonschepen opgekocht en verwijderd. Gelet op het bereikte draagvlak bij de bewoners, kunnen de ligplaatsen worden overgedragen aan Wijkontwikkelingsmaatschappij belvédère en kunnen de bewoners samen met de gemeente aan de slag om het wonen op het water de uitstraling te geven die deze bijzondere woonvorm verdient.