Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Documentaire: Een heel mooi leven

Uitzending: dinsdag, 17 april 2007, Nederland 2, 22.45 uur Serie: Evangelische Omroep, 't Zal je maar gebeuren

Geen spierziekte, wel een gezin dat ondanks flinke tegenslagen toch doorgaat, tegen de verdrukking in. Erwin en Marleen zijn midden-dertig en hebben een dochtertje van bijna 2 jaar. Marleen is bovendien opnieuw in verwachting. Een gewoon gezin, waarin de vader door een hoge dwarslaesie vanaf de nek verlamd is.

Gezin Hout Door een zwaar ongeluk is Erwin vanaf zijn nek helemaal verlamd en kan hij alleen zijn hoofd goed bewegen. Ondanks deze handicap maakte hij zijn studie af, heeft hij een baan als manager, trouwde hij met Marleen en kregen ze een kind. Nu is Marleen dus opnieuw in verwachting, van een tweeling nog wel. Alles lijkt goed te gaan, maar dan beginnen opeens - twee maanden te vroeg - de weeën.

"Het was alsof er een gitaarsnaar in mijn hoofd knapte," zegt Erwin Hout over die ongelukkige zomerdag, nu ruim 15 jaar geleden. 19 was hij. Hij studeerde voor het eerste jaar in Rotterdam en was dit weekend bij zijn ouders. Tijdens het stoeien met een stel vrienden bij het water, nam Erwin een vriendin op z'n schouders om haar in het water te gooien. Aan de waterkant gleed hij uit en om nog een beetje stoer het water in te gaan maakte hij een duikbeweging. Maar er stond slechts 30 cm water op die plek...

Als Erwin de periode van vóór het ongeluk omschrijft kan hij eigenlijk maar één woord bedenken: voorspoed. Hij kwam uit een leuk gezin, had leuke vrienden, deed een leuke studie... Het ging hem voor de wind. Tot die bewuste dag. Op de IC vertelde de dokter in duidelijke taal dat hij de rest van zijn leven in een rolstoel verder zou moeten. Hij had een dwarslaesie en kon hij alleen nog zijn hoofd bewegen. "Ik had verwacht dat mijn leven zou instorten," zegt hij, "Maar dat is niet gebeurd. Op hetzelfde moment dat de dokter me vertelde dat ik voor altijd verlamd zou blijven, kon ik haast letterlijk de stem van God horen die zei: Al ga je door een diep dal, mijn stok en mijn staf zullen je vertroosten. En ik moet eerlijk zeggen dat dat tot op de dag van vandaag gebeurd."

Tegen alle verwachtingen in studeerde Erwin af, kreeg hij een verantwoordelijke baan en trouwde hij met Marleen. Bijna 2 jaar geleden kregen ze zelfs een dochtertje: Hannah. Zijn vaderschap confronteert Erwin wel heel duidelijk met zijn beperkingen: "Ik heb me nog nooit zo gefrustreerd gevoeld over mijn handicap als sinds de geboorte van onze kinderen. Wanneer Hannah valt en ze doet zich pijn, dan ben ik soms maar een paar centimeter uit de buurt en toch is de afstand onoverbrugbaar.
Als ik die tranen zie dan zou ik willen dat ik haar kon oppakken en troosten. Dat zijn momenten dat ik me machteloos voel."

Ondanks deze frustraties is Erwin een enorme optimist. "Ik heb een heel mooi leven", zegt hij zelf. Maar nu dient de volgende uitdaging zich aan: een tweeling, die bovendien ook nog veel te vroeg geboren wordt...

Bron: EO televisie
04 april 2007

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400