Ict-dossiers bedrijven beschikbaar voor onderwijs via TISO-web

12.04.2007 / 09:28 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Open universiteit nederland

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

De Open Universiteit Nederland en Hogeschool van Amsterdam lanceren op 17 april TISO-web. Dit web bevat de originele dossiers van automatiseringsprojecten bij grote bedrijven. De bedrijven hebben de dossiers beschikbaar gesteld voor het hoger onderwijs, zodat studenten en docenten een rechtstreekse blik kunnen werpen in de 'bedrijfskeuken'.

TISO-web is het eerste online portal met authentieke dossiers. Studenten komen door middel van het TISO-web in aanraking met zeer omvangrijke en complexe automatiseringsprojecten uit de praktijk. Dit verkleint de kloof tussen praktijk en onderwijs op het gebied van informatiesystemen en het zorgt voor een betere aansluiting van afgestudeerde studenten op het bedrijfsleven. Na twee jaar ontwikkelingstijd vindt op 17 april om 13.30 uur de officiële 'opening' plaats tijdens het Nationaal Informatica Onderwijs Congres (NIOC) in Amsterdam. Op de tweede dag van het NIOC (18 april) geeft het projectteam van 12.45-13.30 uur een workshop waarin belangstellenden aan het werk kunnen met TISO-web.

Automatiseringsdossiers
TISO-web bevat een groeiende verzameling dossiers. Op dit moment zijn onder andere dossiers beschikbaar van onder andere SNS REAAL, Ordina, Interpolis, de Belastingdienst en XS4ALL. De dossiers bevatten zowel management- als technische documenten die opgeleverd zijn binnen het project. Docenten kunnen deze dossiers gebruiken om leertaken voor hun studenten te maken. Maar binnen het TISO-web vinden ze ook een groeiend aantal kant-en-klare leertaken gebaseerd op de projectdossiers.

Kloof onderwijs en praktijk
Uit onderzoek van onder andere de Vrije Universiteit, Intermediair en het Ministerie van Economische Zaken blijkt dat de aansluiting tussen onderwijs en praktijk te kort schiet. TISO-web is ontwikkeld om de kloof tussen onderwijs en praktijk binnen het vakgebied van informatiesystemen te verkleinen. Het zorgt ervoor dat studenten meer inzicht krijgen in de complexiteit, de communicatiestructuur en de omvang van automatiseringsprojecten en de praktijk meer beleven.

Voor wie?
TISO-web is geschikt voor alle Nederlandse hbo- en wo- opleidingen waarin aandacht wordt besteed aan informatiesystemen (meer dan circa 10 ECTS). Dit geldt voor opleidingen als Informatica en Informatiesystemen maar ook voor Bedrijfskunde en Economie. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen op www.TISOweb.nl .

Door wie?
TISO is ontwikkeld in een project van de Digitale Universiteit door Open Universiteit Nederland, Hogeschool van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam, Technische Universiteit Eindhoven, Hogeschool Rotterdam en Fontys Hogescholen. TISO wordt geëxploiteerd en uitgebouwd door de Open Universiteit Nederland en de Hogeschool van Amsterdam, in samenwerking met de community van gebruikers.