Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt

12 april 2007
EUROPEAN YOUNG FARMERS DAY

Het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) heeft al verschillende hervormingen meegemaakt. In 2003 is het GLB drastisch hervormd. In 2008 zal het beleid geëvalueerd worden middels de Health Check. Tot 2013 zullen er geen echte veranderingen binnen het GLB plaatsvinden. Wat er nu na 2013 plaats gaat vinden is nog niet echt duidelijk.

Dinsdag 17 april vindt de conferentie: European Young Farmers day plaats in Brussel. Op deze dag zal Eurocommissaris Mariann Fischer Boel met jonge Europese boeren de dialoog aangaan. De participerende jonge agrarische ondernemers krijgen ruim de mogelijkheid om aan haar uit te leggen hoe zij de toekomst zien. Welke verwachtingen zij hebben voor de periode na 2013. Elk lidorganisatie van CEJA (European Council of Young Farmers) zal met een aantal vertegenwoordigers aanwezig zijn in Brussel. Het NAJK zal in Brussel vertegenwoordigd worden door twee dagelijks bestuurders: Joris Baecke en Nils den Besten en twee lokale bestuurders van het NAJK: Ronald Marees en Wilco Brouwer de Koning. In de ochtend opent Mariann Fischer Boel de conferentie met een presentatie. Daarna zullen andere sprekers zoals Giacomo Ballari, de voorzitter van CEJA volgen. Na de lunch worden drie parallelle workshops gehouden; Agriculture, competitiveness, and market orientation; Role of agriculture as a provider of public goods; New opportunities for the farming sector. De resultaten van de workshops worden in een plenaire sessie besproken dat de introductie zal worden voor een afsluitende discussie.
Naast de grote groep jonge Europese agrarische ondernemers en Mariann Fischer Boel, zijn er vertegenwoordigers van de Europese Commissie, CEJA en COPA. Met zon sterk actorenveld is de verwachting dat het een dag wordt met de nodige discussies en kennisuitwisseling en innoverende ideeën voor de periode na 2013.
Om zoveel mogelijk jonge Europese boeren te betrekken bij dit evenement wordt de dag via internet uitgezonden. Dinsdag 17 april wordt op de website: http://teamwork.intbase.com de link bekend gemaakt waar de conferentie, via internet, is te volgen. Tot een jaar na data is het mogelijk om via internet de European Young Farmers Day te downloaden. Verder zullen er chat mogelijkheden zijn zodat iedereen de mogelijkheid krijgt om te reageren op de conferentie.


---

*