LLiNK

Rotterdam, 12 april 2007


- PERSBERICHT -

LLinke Soep gaat in de kweek

LLinke Soep, het duurzame programma met ballen, maakt deze week kweekjes van een aantal zeer Hollandse zaken. Zo kijken we naar de kweek van Hollandse tulpen, kweken we garnalen op de Maasvlakte en vragen we aan een beroemde weduwe hoe ze meer bewustwording voor het milieu in haar huishouden kweekt. Een prangende issue vormt ook het kweken van goodwill voor een speciale vrachttram. En we kweken onrust door in vreemde kledingkasten te snuffelen. LLinke Soep is op dinsdag 17 april om 20.55 uur te zien bij LLiNK op Nederland 3.

Zo bizar als het in de zeventiende eeuw was, toen Nederland werd geteisterd door een tulpengekte waarbij er een fortuin voor een tulpenbol werd betaald, zal het wel nooit meer worden. Maar nog altijd is de Hollandse tulp een van de megahits van onze exportindustrie. Maar liefst 1300 bedrijven houden zich onledig met de tulpenhandel. Een bedroevend klein percentage daarvan, om precies te zijn tien firma's, kweekt tulpen op een biologische manier. Bij professionele tulpenkeuringen komen deze tien al helemaal niet aan bod. Daar moet maar eens verandering in komen, vindt Froukje. Zij rept zich naar de Keukenhof, epicentrum van de tulp, om daar wat kenners vijf tulpen te laten keuren op kenmerken als dikte van de steel en lengte van het blad. Twee van de tulpen zijn biologisch. De uitslag is verrassend.

Razende reporter Marcel duikt in de smog van Amsterdam. Die wordt voor een groot deel veroorzaakt door 5000 vrachtwagens die dagelijks laden & lossen en de longen der Mokummers vullen met blauwe walm. Een oplossing is mogelijk de vrachttram, die de winkels via de bestaande rails kan bevoorraden. Elektrische wagentjes leggen het laatste stukje tot de winkel af. In Dresden rijdt hij al en zorgt er voor een fijnstofreductie van twintig procent. City Cargo deed in maart al een proef. Was dat wat, wil Marcel weten. En is dit wel de ideale oplossing?

Froukje brengt een bezoekje aan Xandra Brood, weduwe van Herman, om haar groengevoel te testen. Ze is dan wel een grote dierenvriend, maar spectaculaire milieu-offers hoeven we van haar niet te verwachten. Afvalscheiding is wel de grootste moeite die ze zich getroost. Hetzelfde geldt een beetje voor de toevallige adressen waar Froukje aanbelt met de vraag of ze de kledingkast van de bewoners mag testen op biologische kledij. Eerlijke mode staat deze week sowieso centraal bij Froukje's speurwerk. Wat is dat nu precies en misschien nog wel belangrijker... hoe ziet het er uit en waar koop je het?

Als je iemand voor garnaal uitmaakt, doe je dat niet om zijn brede schouders en indrukwekkende torso op te hemelen. Een garnaal staat voor mager, klein en onooglijk. Zou je denken. Niet dus. Dat was vroeger zo. De garnalen van nu zijn reusachtig. De liefhebber neemt geen genoegen meer met onze eigen, kleine, zielige Noordzeegarnaal. Gamba's moeten er gegeten worden. Jaarlijks voert Nederland 30.000 ton van deze reuzen in uit Azië en Zuid-Amerika. Door de milieuvijandige garnalenkweek worden wereldwijd allerlei ecosystemen bedreigd. In Rotterdam gaat men daar wat aan doen. Op de Maasvlakte verrijst namelijk de eerste, duurzame, biologische garnalenkwekerij van Europa en Edo neemt er een kijkje. Happy Shrimps heet het. De garnalen worden er zonder chemische middelen opgekweekt en tijdens hun groei lekker verwarmd door de restwarmte van een energiecentrale. Hoe happy kun je als garnaal worden?

LLinke Soep op radio, tv en internet.
Radio 1: iedere vrijdag om 20.00 uur.
Nederland 3: dinsdag 17 april om 20.55 op Nederland 3. Internet: iedere dag vers

LLinke Soep is een programma van LLiNK. Met haar programma's wil LLiNK kijkers en luisteraars inspireren een bijdrage te leveren aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld. LLiNK zendt uit op Nederland 2 en 3, Radio 1, 3FM, Radio 5 en www.LLiNK.nl.


------------------------------------------


- EINDE PERSBERICHT -




LLiNK