Koenders spreekt Veiligheidsraad toe over klimaatverandering

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) zal op uitnodiging van het Verenigd Koninkrijk de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties toespreken. Koenders is door de Britse minister van Buitenlandse Zaken gevraagd om te spreken tijdens een speciale sessie over klimaatverandering op 17 april. Zijn bezoek aan New York is het laatste onderdeel van zijn reis naar de Verenigde Staten, die morgen van start gaat in Washington DC.

'Het onlangs uitgebrachte rapport over klimaatverandering van het Intergovernmental Panel on Climat Change (IPCC) is schokkend en bevestigt nog eens in duidelijke bewoordingen de noodzaak om klimaatverandering bovenaan de politieke wereldagenda te plaatsen. Ik verwelkom dan ook het Britse initiatief voor deze speciale sessie over klimaatverandering in de Veiligheidsraad', aldus Koenders. Nederland zal tijdens de Veiligheidsraadsessie met voorstellen komen.

Klimaatverandering is een potentieel gevaar voor de toekomstige vrede en veiligheid in de wereld. Schaarsheid aan water, voedseltekorten, een toenemende stroom vluchtelingen en maatschappelijke onrust kunnen immers wereldwijd leiden tot conflicten. De armste landen die het minst bijdragen aan klimaatverandering zullen het hardst getroffen worden, omdat zij geen geld en geen capaciteit hebben om de problemen die op hen afkomen het hoofd te bieden. Het is cruciaal dat de armste landen hierbij geholpen worden en de minister ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de VN. Volgens Koenders is het 'onacceptabel als door klimaatverandering het uitgangspunt van de Millennium Ontwikkelingsdoelen, namelijk halvering van de armoede in 2015, niet gehaald zou worden'.

Naast de Veiligheidsraad zal Koenders ook de Algemene Vergadering toespreken over de hervormingen van de VN ontwikkelingsorganisaties.

Noot voor redacties (