Gemeente Tilburg

16-4-2007
Muurgedicht stadsdichter N.J. Swarth
Naast Pauluskerk in de Heuvelstraat

In opdracht van de gemeente Tilburg schreef stadsdichter Nick J. Swarth een gedicht dat inhoudelijk aansluit bij de Pauluskerk en dwaalgebied Binnenstad West. Dit gedicht wordt dinsdag 17 april geplaats op een muur naast de Pauluskerk.

De tekst van het gedicht verwijst naar de concrete situatie: de mussen die in de betreffende omgeving hun mussenleventje leven. De kans is groot dat je mussen ziet of hoort kwetteren als je de tekst leest. Naast deze eerste, concrete boodschap is er sprake van een tweede, meer abstracte boodschap. Daarin fungeert het brutale karakter van de mus als metafoor en wordt een opening gemaakt naar een gedachtegang met een meer filosofische inslag.
De vormgeving en belettering zijn afkomstig van typograaf Sander Neijnens.

De gemeente wil, in met name het westelijk deel van de binnenstad, kunst in de openbare ruimte alle ruimte geven. Daar sluit dit muurgedicht goed bij aan. Zo is er, op particulier initiatief, vorig jaar ook al een gedicht van de vorige stadsdichter Jace van de Ven geplaatst naast zijn woonhuis in de Noordstraat.

Historische muurreclame
Bewoners van Binnenstad West, waaronder Miriam van Warmendam, willen samen met de gemeente Tilburg, Stadsmuseum Tilburg, Stichting Binnenstad en dichter Cees van Raak opkomen voor de historische muurreclames.
Historische muurreclames fleuren het dwaalgebied op. Ze zijn een bijzonder aspect van een wandeling door het centrum. "Fresco's van de kleine middenstand" worden ze ook wel liefkozend genoemd. In zijn publicatie 'Stadslezen, teksten op straat in Tilburg' (Scryption, 2006) inventariseerde Cees van Raak behalve gedenkstenen, eerste stenen en stadsgedichten ook de historische muurreclames. Hieruit is een top tien opgesteld en er wordt gekeken of restauratie van deze historische muurreclames mogelijk is.

Hierover is contact geweest met de landelijke stichting Teken aan de Wand. Zij reageerde enthousiast op het initiatief. Ook decorateur Wendy Schoemaker uit Den Bosch is benaderd. Haar is gevraagd een eerste, ruwe offerte te maken voor de restauratie van de tekst op de hoek Langestraat - Tuinstraat (behangerij / stoffeerderij / perzen / oostersche tapijten). Deze tekst dient als voorbeeld om te zien hoe een restauratie uitpakt.