Gerechtelijke organisatie

Gewijzigd toetsingskader in schattingszaken

Utrecht, 17 april 2007 - De Centrale Raad van Beroep, de hoogste rechter in onder andere sociale zekerheidsgeschillen, heeft zich op 17 april 2007 uitgesproken over de toetsing die de bestuursrechter voortaan moet verrichten in schattingszaken op grond van de Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO).

Deze uitspraak sluit aan bij de manier waarop bestuursrechters in het algemeen besluiten van bestuursorganen beoordelen. Die beoordeling beperkt zich tot de bezwaren die een partij tegen een overheidsbesluit naar voren brengt en tot hetgeen met die bezwaren nauw verweven is.

Praktisch gezien betekent de uitspraak dat, als iemand in een WAO-zaak uitsluitend aanvoert dat hij of zij op medische gronden niet kan werken, de bestuursrechter wel mede beoordeelt of de voor de schatting geselecteerde functies in medisch opzicht geschikt zijn. De bestuursrechter bekijkt echter voortaan niet zonder meer of, bijvoorbeeld, het maatmaninkomen goed is berekend. Wie naast deze berekening ook bezwaren heeft tegen andere arbeidskundige zaken als, bijvoorbeeld, de omvang van de maatmanfunctie, de actualiteit van de voorgehouden functies en opleidings-, diploma- en ervaringseisen in die functies, zal die bezwaren voortaan bij de bestuursrechter uitdrukkelijk naar voren moeten brengen.

De uitspraak is na te lezen op www.rechtspraak.nl onder Centrale Raad van Beroep, Uitspraken, LJN BA2955.

Voor eventuele vragen over dit persbericht kunt u zich wenden tot: mevrouw J.M. Salverda, tel.nr. 030-8502118 of de heer mr. E.G.J. Broekhuizen, tel.nr. 030-8502123.

LJ Nummer

BA2955

Bron: Centrale Raad van Beroep Datum actualiteit: 17 april 2007 Naar boven