Gemeente Epe


Jaarrekening 2006 positief resultaat

De jaarrekening van de gemeente Epe laat voor het jaar 2006 een positief resultaat zien. De gemeente sluit het jaar 2006 af met een positief saldo van 2,1 miljoen euro. Daarnaast blijkt uit de jaarrekening dat een belangrijk deel van de in 2006 geplande activiteiten die voortkomen uit de door de raad gestelde doelen, is uitgevoerd. Tevens is de jaarrekening van de gemeente Epe door de accountant goedgekeurd op rechtmatigheid en getrouwheid. Het rekeningsaldo van afgerond 2,1 miljoen wordt in eerste instantie toegevoegd aan de algemene reserve. In het kader van de jaarlijkse behandeling van de perspectiefnota en/of de begroting beziet de gemeente op welke wijze zij het rekeningsaldo besteedt.

Van de voor 2006 geplande activiteiten is een belangrijk deel gerealiseerd. Zo zijn op het gebied van vergunningverlening en handhaving de achterstanden weggewerkt. Voor recreatie en toerisme is het gewenste beleid in ontwikkeling. Het bestuur van het openbaar primair onderwijs is verzelfstandigd en in het kader van de WMO zijn de voorbereidingen gestart om de uitvoering van de huishuidelijke verzorging onder verantwoordelijkheid van de gemeente te brengen. De gemeente is begonnen met de formatie van het Platform Recreatie en Toerisme waarin externe partners zijn vertegenwoordigd. Veel tijd en energie is besteed aan de voorbereiding en uitwerking van diverse bestemmingsplannen en de uitwerking van de woonvisie. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is de invoering van starterregelingen die het kopen van een woning voor meer mensen mogelijk maken. Ook de dienstverlening heeft in 2006 een grote ontwikkeling doorgemaakt. Met de komst van de Publiekswinkel en het digitaal loket heeft de dienstverlening zich ontwikkeld naar een integrale afhandeling waar de klant centraal staat en het klantengemak is vergroot.

In het najaar van 2006 werd het positieve saldo nog geraamd op ¤ 900.000,- . Dit saldo werd veroorzaakt door een eenmalige uitkering van de Bank Nederlandse Gemeenten. De stijging van het saldo naar 2,1 miljoen wordt voornamelijk veroorzaakt door incidentele factoren zoals lagere kapitaallasten als gevolg van een latere uitvoering van geplande investeringswerken, hogere uitkering van waterbedrijf Vitens, lagere uitgaven vanuit de Wet Voorziening Gehandicapten en extra inkomsten uit bouwleges.