Gemeente Epe


Stedendriehoek pakt voortijdig schoolverlaten aan

De zeven gemeenten binnen de regio Stedendriehoek, dus ook de gemeente Epe, gaan in 2007 en 2008 extra investeren om te voorkomen dat jongeren het onderwijs de rug toekeren zonder dat ze een diploma behaald hebben. Het project richt zich op jongeren tussen de 18 en 23 jaar die niet meer leerplichtig zijn. De kans is groot dat zij door voortijdig school te verlaten in de toekomst naast het arbeidsproces komen te staan.

Betere melding en registratie
Via het schoolverlatersoffensief wil de regio zorgen voor een betere melding en registratie van uitvallers door regionaal met hetzelfde systeem te gaan werken. Daarnaast wordt geprobeerd om leerlingen die stoppen met school door te laten stromen naar werk of een combinatie van leren en werken. Hiervoor moeten meer trajecten voor lerend werken en meer stageplaatsen worden ontwikkeld. Door een regionale aanpak biedt dit meer kans van slagen. Het ontwikkelen en aanbieden van trajecten met een bijna-baangarantie is op deze schaal beter te realiseren dan op gemeentelijk niveau.

Verbetering overstap van VMBO naar MBO
Een ander aspect van het Schoolverlatersoffensief is dat in samen met het voortgezet onderwijs de overstap vanuit het VMBO naar het MBO wordt verbeterd. En er wordt meer voorlichting gegeven over de risico's van voortijdige schooluitval. Leerplichtambtenaren, de GGD en Bureau Jeugdzorg zullen de scholen ondersteunen in zorg- en adviesteams. Deze teams zorgen voor de begeleiding van leerlingen met specifieke gedrags- en sociaal-emotionele problemen. Door deze begeleiding wordt geprobeerd schooluitval te voorkomen. Ook worden in samenwerking met het CWI Jongerenloketten gestart in Deventer en Zutphen. In Apeldoorn functioneert al een Jongerenloket.

Convenant
Dit Schoolverlatersoffensief Stedendriehoek kan alleen slagen in nauwe samenwerking met partners in de regio. Om het gezamenlijke belang hierin te onderstrepen hebben 20 organisaties afgelopen vrijdag een convenant ondertekend. De organisaties die deelnemen aan het schoolverlatersoffensief Stedendriehoek zijn de gemeenten en organisaties op het gebied van onderwijs, jeugdzorg, gezondheidszorg, arbeidsmarkt en bedrijfsleven.

Het Schoolverlatersoffensief Stedendriehoek is door de provincies Gelderland en Overijssel ook erkend als een belangrijk project. Gelderland heeft hiervoor ¤ 1.500.000 beschikbaar gesteld en Overijssel ¤ 225.000 voor het Overijsselse deel van de regio.

FRAME: HoofdMenu
FRAME: SubEnContent

Gemeentelogo, hoofdcategorieen en een aantal vaste items als zoeken, home, sitemap
Subnavigatie en Content