Senternovem


Nieuws

17-04-2007 | Jarige Slavenburg gaat duurzaam de toekomst in

Slavenburg bestaat honderd jaar. In plaats van een feest vol anekdotes over vroeger, organiseert de bouwer vandaag een seminar over duurzaam bouwen. 'We willen honderd jaar vooruitkijken. De vraag naar duurzaamheid is de afgelopen jaren sterker geworden. We willen met eindgebruikers, ingenieurs, architecten en beleggers een slag maken in duurzaamheid', zegt Marlon Huysmans, adjunct-directeur bij Slavenburg. 'Het wordt steeds duidelijker dat het de eindgebruiker niet alleen om een goed gebouw gaat, maar ook om de toekomst.'

Om de levensduur te verlengen moet een gebouw meer dan alleen flexibel en opnieuw in te delen zijn; de opdrachtgever moet concreet meedenken, stelt Huysmans. Sinds begin 2007 organiseert Slavenburg daarom workshops over duurzaam bouwen met klanten. Doel is niet per se het verkrijgen van een duurzaamheidslabel. Eindgebruikers hebben er behoefte aan om samen plannen uit te werken, constateert Huysmans. Hét duurzame gebouw bestaat namelijk niet, benadrukt ze. 'Voor de een is het monumentaal, voor de ander recyclebaar.'
Bij het DBE3-concept bespreekt Slavenburg voorin het traject met de eindgebruiker wat deze wil bereiken op het gebied van design, bouw, emissie, energie en exploitatie - ziehier de naam DBE3. Vanaf die uitgangspunten wordt teruggewerkt naar een ontwerp. Zo kan volgens Huysmans meer naar creatieve oplossingen worden gezocht. 'Als je later duurzaamheid introduceert, kun je alleen nog terugvallen op het gebruik van bepaalde soorten materiaal.' Ook de kostenoverwegingen worden anders. Zo komen de kosten van een duurzame klimaatinstallatie in een ander licht te staan, wanneer deze ten doel heeft om het ziekteverzuim met 50% te verminderen. Omdat aan het begin veel vragen moeten worden beantwoord, vergen dit soort trajecten een lange voorbereidingstijd, erkent Huysmans. Maar tijdens de rit hoeft er minder te worden bijgesteld, voegt ze toe.

Slavenburg onderzoekt ook manieren om de milieu-effecten van materialen en componenten van gebouwen objectief te meten. Samen met de Queensland University of Technology heeft het LCA-Design (Life Cycle Analysis) geadopteerd. Dit driedimensionale softwarepakket meet tijdens het ontwerpen zaken als energie- en waterconsumptie en uitstoot van toxische stoffen en kooldioxide. Slavenburg heeft LCA-Design getest op het nieuwbouwproject voor KPMG in Rotterdam dat in december wordt opgeleverd.
De verschuiving van focus heeft de afgelopen jaren ook voor andere klantenkring gezorgd. Huysmans: 'We hebben nu vooral opdrachtgevers wiens naam op het gebouw staat, maar ook kleinere gebruikers die hun gebouw als privébelegging zien en familieconcerns die het willen doorgeven aan hun kinderen.' Bron: Financiële Dagblad 16 april 2007.