Politie Limburg-Zuid

Spookrijder na achtervolging op A-76 aangehouden

Heerlen, 17-04-2007 o De politie heeft gisteren een 39-jarige man uit Straatsburg (F) aangehouden na een achtervolging op de A-76, waarbij de Fransman kilometers lang tegen het verkeer inreed.

Na een melding rond 17:50 uur dat er op de A-76 een spookrijder was gesignaleerd, kwam een motorrijder van de politie een busje tegen die ter hoogte van Nuth op de verkeerde kant van de snelweg reed. Hij reed komende vanuit Geleen in de richting van Aken, terwijl hij zich op de rijbaan Aken-Geleen bevond. De politieagent probeerde de bestuurder van het busje met handgebaren tot stoppen te dwingen. In plaats daarvan reed de bestuurder echter recht op de politieagent af die op het laatste moment het busje wist te ontwijken. Hierop ging de politieagent achter de man aan. Autos op de A-76 moesten aan de kant om de hen tegemoet komende spookrijder te ontwijken. Om de overige weggebruikers niet extra in gevaar te brengen, verloor de politieman het busje kortstondig uit het oog. Ter hoogte van het industrieterrein De Beitel reed de bestuurder het busje een weiland in. De agent rende er op af, maar de bestuurder gaf opnieuw gas en reed recht op de agent af. Opnieuw wist deze het voertuig net op tijd te ontwijken. De bestuurder van het busje reed de snelweg op - deze keer in de juiste rijrichting (Aken-Geleen) waarna de politieagent weer op zijn motor stapte en achter de man aanreed. Uiteindelijk kon hij de man aanhouden toen deze zijn busje op de middenberm tot stilstand had gebracht. De bestuurder bleek onder invloed van cocaïne te zijn. Hem zal onder meer poging tot doodslag ten laste worden gelegd.
Al tijdens de achtervolging had de politie een deel van de A-76 afgezet voor alle verkeer. Dit deel van de A-76 bleef ook geruime tijd na de aanhouding van de man afgesloten, omdat de politie technisch onderzoek moest uitvoeren aan het voertuig van de man en op de plaats waar de man was aangehouden. De snelweg werd om 18:00 uur afgesloten en om 21:00 uur weer voor het verkeer vrijgegeven.