Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

Politie Kampen controleert meer op alcohol in het verkeer

Kampen, 17-04-2007

Bijna iedereen weet het inmiddels: alcohol en verkeer gaan niet samen. Door intensieve politiecontroles en initiatieven als de BOB-campagne wordt het verkeer de laatste tijd een stuk nuchterder: in 2005 is het rijden onder invloed in Nederland gedaald tot 2,8%. De mensen die toch met alcohol op blijven rijden laten hun gedrag door controles en meer informatie moeilijk beïnvloeden. Volgens cijfer van het BVOM (Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie) vallen er landelijk nog gemiddeld 150 doden en 3500 gewonden in het verkeer door het gebruik van alcohol. Dit komt er op neer, dat bij 15% van alle aanrijdingen drankgebruik in het spel is.

De politie Kampen gaat in 2007 gericht controleren op plaatsen waar alcoholgebruik nog steeds hoog is: bij evenementen, feesten, sportwedstrijden en horecagelegenheden.

Dit controleren gebeurd met de alcoholtester. Hierop kan de politie zien of het drankgebruik onder, boven of ver boven het wettelijke grens van 0,5 zit. Gemiddeld genomen komt dit neer op maximaal 2 glazen alcoholhoudende drank.

Voor beginnende bestuurders is deze grens sinds 1 januari 2006 verlaagd naar 0,2 . Dit komt neer op maximaal 1 glas alcoholhoudende drank.

Een bestuurder die wordt gecontroleerd bij een alcoholcontrole is verplicht om mee te werken. Wie dit weigert, moet het rijbewijs direct inleveren. De bestuurder die op de alcoholtester boven de wettelijke grens blaast, wordt aangehouden en moet mee naar het bureau. Op het politiebureau moet de bestuurder blazen op een ademanalyseapparaat. Hierop kan de politie exact zien hoeveel alcohol er in het bloed zit. Afhankelijk van de hoogte krijgt de verdachte een rijverbod, een boete en bij een hoog promillage wordt het rijbewijs ingenomen. De straf kan bestaan uit een verplichte cursus, een geldboete, een ontzegging voor de rijbevoegdheid en/of een gevangenisstraf.