Verlengde schoolweek begint op tien scholen

dinsdag 17 april 2007

De eerder aangekondige verlengde schoolweek wordt in het nieuwe schooljaar daadwerkelijk ingevoerd op tien Rotterdamse basisscholen. Wethouder Geluk en staatssecretaris Dijksma hebben de namen van de deelnemende scholen maandag 16 april bekendgemaakt.

Leerlingen van de Sint Stephanusschool, de Christophoor, de Valentijnschool, de Mariaschool, de Boog, de Catamaran, de Notenkraker, de Klaver, de A.S. Talmaschool en de Driemaster krijgen niet meer lessen in rekenen en taal, maar kunnen tijdens de extra uren deelnemen aan allerlei culturele, recreatieve en sportieve activiteiten. Het actieplan Maatwerk op school; meer leertijd voor kinderen! dat kinderen meer ontplooiingskansen wil geven - voorziet verder in een grotere betrokkenheid van ouders, meer schakelklassen, voorscholen voor 3-jarigen en gemengde kleuterklassen. In 2009 moeten kinderen een uur extra sporten en bewegen. Geluk: Met dit plan loopt Rotterdam weer voorop. We laten zien dat we samen met de scholen écht investeren in de toekomst van Rotterdamse kinderen. Dit doen we door de lestijd te verlengen omdat we niet accepteren dat kinderen onvoldoende hun talenten kunnen ontwikkelen. Om meer scholen deze mogelijkheid te bieden hebben we de hulp van het Rijk hard nodig.

Wethouder Leonard Geluk werd bijgestaan door staatssecretaris Sharon Dijksma (Onderwijs), die tijdens de presentatie van zijn plannen een werkbezoek bracht aan de Mariaschool. Dankzij zes uur extra leertijd per week biedt deze BredeSchool kinderen heel veel extra kansen. Een bijzondere BredeSchool als deze is precies waar ik, sterker nog de héle regering, me de komende periode extra voor ga inzetten. In het regeerakkoord is tenslotte sprake van het stimuleren van het concept BredeSchool. In een interview met TV Rijnmond zegde de staatssecretaris na afloop vooralsnog geen extra geld toe, maar zei ze wel bereid te zijn te kijken of er soepel is om te gaan met potjes waarvan Rotterdam nu geen gebruik maakt. Als de uitkomst hetzelfde is, maakt het niet uit of je er rechtdoor of linksom naartoe gaat.

BredeScholen hebben veel gezichten. De Mariaschool biedt 'Meer leertijd voor kinderen'. In andere plaatsen gaat het bijvoorbeeld om BredeScholen met een sportprofiel. Of een cultuurprofiel. Of om BredeScholen die, zoals in Amsterdam, werk maken van een dagarrangement. Leuk en inspirerend om met al die verschillende vormen van de BredeSchool kennis te maken, aldus de staatssecretaris in haar toespraak in de Mariaschool, waar ze ook nog een jambeles (trommelen) volgde.