Gemeente Bussum

Digitaal producten aanvragen en betalen

Sinds maandag 2 april kunnen inwoners van Bussum thuis van achter hun computer diverse producten en diensten van de gemeente Bussum aanvragen en betalen. De producten zijn te vinden in de Webwinkel op www.bussum.nl, onder Gemeenteloket. Deze ontwikkeling is een eerste grote stap op weg naar het aanbieden van meer diensten via internet.

De producten of diensten die in de Webwinkel digitaal afgenomen kunnen worden zijn: vier soorten uittreksels uit de gemeentelijke basisadministratie (GBA), een bewijs van in leven zijn (attestatie de vita), milieurapportages met bodeminformatie, kapvergunningen, aan- of afmelden van een hond, het opvragen van een taxi-pas, het bestellen van een rolstoel, het doorgeven van het verlies van een hondenpenning en het doorgeven van een verhuizing binnen de gemeente.

Via verschillende eenvoudige invulschermen wordt u door de aanvraag heen geleid, waarna u op een veilige manier kunt betalen met iDeal, een internetkassa. Betalingsopdrachten van onder andere ABN AMRO, de Postbank en de Rabobank kunnen met toegang tot internetbankieren met iDeal worden gedaan. Daarna zet u uw digitale handtekening. Dit doet u via DigiD (digitale identiteit). Met dit landelijke systeem kan de gemeente Bussum uw identiteit nagaan en misbruik voorkomen. Het invullen van uw persoonsgegevens is dan niet meer nodig, waardoor het aanvragen van een product of een dienst des te gemakkelijker wordt. Als u nog niet over DigiD beschikt, kunt u een inlogcode aanvragen op www.digid.nl.

Voor mensen zonder computer of internet blijft de dienstverlening hetzelfde; u kunt terecht bij de balies van de gemeente.

Het aanbieden van elektronische producten en diensten is een volgende stap in de ambitie van de gemeente om de kwaliteit van de (elektronische) dienstverlening te verbeteren. Hier wordt al geruime tijd hard aan gewerkt. Zo is het dit jaar voor het eerst mogelijk om digitaal bezwaar te maken tegen de WOZ of gemeentelijke belastingen en kan een inwoner automatisch op de hoogte worden gebracht van alle vergunningsaanvragen en -verleningen in zijn of haar omgeving.