Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2007

KiesBeter.nl biedt medische informatie op maat 17 april 2007

Met ingang van deze week kunnen mensen op kiesBeter.nl medische informatie krijgen die is toegespitst op hun persoonlijke situatie. Daarnaast heeft de website sinds kort een risicometer. Daarmee kunnen mensen de kans op hart- en vaatziekten berekenen. Eén op de drie Nederlanders overlijdt hieraan.

Met deze wijzigingen wordt kiesBeter.nl nog meer vraaggericht. Wanneer bezoekers hun leeftijd en geslacht invullen, krijgen zij informatie over aandoeningen op het gebied van urologie, maag/darm/lever, orthopedie, heelkunde en longen. De voorlichting is daardoor begrijpelijk en op maat. Deze voorlichting op maat (InfoDoc®) is afkomstig van The Health Agency. Voor dit product heeft deze elektronische uitgeverij onder andere de Topzorgprijs 2006 en de Best Practice Award 2005 van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie gewonnen.

Interactieve risicometer
De interactieve risicometer is een nieuw onderdeel van de keuzehulp hart- en vaatziekten. De risicometer is bedoeld voor mensen in de leeftijd van 40 tot 65 jaar met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. De meter berekent het risico op hart- en vaatziekten op grond van geslacht, leeftijd, rookgedrag, bloeddruk en cholesterolgehalte. Ook de mogelijkheden om deze kans te verkleinen door bijvoorbeeld rook- of eetgewoonten aan te passen, worden aangedragen. De keuzehulp hart- en vaatziekten is tot stand gekomen met financiering van ZonMW, en ontwikkeld door het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO, TNO en het Nederlands Huisartsengenootschap in samenwerking met diverse andere organisaties.

KiesBeter TV
De zevende aflevering van de tv-serie kiesBeter op RTL 4 is gewijd aan hart- en vaatziekten. De herhaling van deze uitzending wordt komende zaterdagochtend om 11 uur uitgezonden. Daarnaast is de aflevering ook op de site te bekijken. We volgen twee mensen die hun ongezonde leefstijl duur hebben moeten bekopen, en zien wat er mogelijk is op het gebied van revalidatie, maar ook in het voorkomen van hart- en vaatziekten. Dit type aandoening staat op nummer 1 in de top tien van volksziekten. Maar liefst één op de drie Nederlanders overlijdt aan hart- en vaatziekten. Ook deze tv-serie wordt mede mogelijk gemaakt door ZonMW.

KiesBeter.nl
KiesBeter.nl is een product van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en wordt ontwikkeld in samenwerking met vele andere organisaties in de zorg. De site biedt sinds begin 2005 onafhankelijke informatie over zorg en gezondheid, die de consument in staat stelt keuzes te maken. Op de site kunnen zorgpolissen, maar ook ziekenhuizen en andere instellingen met elkaar worden vergeleken. KiesBeter.nl geeft antwoord op vragen zoals: wat houdt mijn aandoening in? Wat voor behandelingen zijn mogelijk? Waar kan ik daarvoor terecht? Moet ik bijbetalen voor mijn behandeling of medicijnen? Of wat zijn mijn rechten als er een medische fout is gemaakt?

Links
http://www.rivm.nl/, http://www.thehealthagency.com/, http://www.npcf.nl/, http://www.cbo.nl/, http://www.nhg.org/, www.tno.nl.

EINDE BERICHT


------------------------------