Gemeente Gennep


Persberichten

Gennep sluit 2006 af met een positief saldo

Gennep sluit het boekjaar 2006 af met een positief resultaat van EUR 672.000. Dat blijkt uit de 80/20-rapportage die het college van Burgemeester en Wethouders aan de gemeenteraad stuurt. De 80/20-rapportage vertelt in vogelvlucht de uitkomst van de jaarrekening.

Bij de laatste bijstelling over de eerste acht maanden van 2006 was een positief saldo begroot van EUR 187.000. Door diverse incidentele meevallers is het rekeningsaldo over 2006 uiteindelijk EUR 672.000 positief. Dit overschot is gelijk aan circa 2 procent van de uitgaven. Voor de bestemming van het overschot legt het college nog een voorstel voor aan de gemeenteraad.

Een belangrijke oorzaak voor het positieve resultaat is het voordeel dat is behaald binnen sociale zaken, onder andere door de daling van het aantal uitkeringsgerechtigden. Dit is mede te danken aan de verdere ontwikkeling en uitwerking van het reïntegratiebeleid, waarvan Work-first een onderdeel vormt. Met het Work-first project wil de gemeente bereiken dat inwoners helemaal niet of zo kort mogelijk van een bijstandsuitkering leven. Daarnaast zijn de kosten voor de uitvoering van de WOZ lager geweest.

Verder is het resultaat positief beïnvloed door de meeropbrengsten OZB, forensenbelasting en leges bouwvergunningen. Ook de algemene uitkering was hoger dan geraamd.

Tegenvallers zijn de hogere kosten voor de uitvoering van de wet voorziening gehandicapten en de hogere kosten voor leerlingenvervoer.

Het college legt in de jaarrekening verantwoording af aan de gemeenteraad door middel van een verslag over het afgelopen begrotingsjaar. De werkelijke uitgaven en inkomsten worden vergeleken met de begrote uitgaven en inkomsten. Ook wordt aangegeven welk beleid uit de begroting is uitgevoerd.

De jaarrekening wordt in mei aan de raad aangeboden en voorafgaand aan de Voorjaarsnota behandeld in de raad van 26 juni.