Nederlandse Vakbond Varkenshouders


17-04-2007 NVV: snel erkenning van meerdere luchtwassystemen nodig NVV: snel erkenning van meerdere luchtwassystemen nodig

PERSBERICHT
Barneveld, 17 april 2007
Kenmerk: P4842
NVV: snel erkenning van meerdere luchtwassystemen nodig De NVV dringt erop aan dat de erkenning van meerdere gecombineerde luchtwassystemen met spoed wordt gepubliceerd. Dit blijkt uit een brief die de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) aan het Ministerie van VROM heeft gestuurd. Volgens de voorzitter van de NVV, Wyno Zwanenburg, kan in deze subsidieregeling op dit moment alleen gebruik worden gemaakt van in totaal twee combiwassers van twee fabrikanten. Dit is volgens de NVV een te smalle basis voor marktwerking.
Ondernemers in de varkenshouderij kunnen van 2 t/m 27 april 2007 een subsidieaanvraag indienen als ze investeren in een gecombineerd luchtwassysteem. Helaas kunnen varkenshouders met een bedrijf binnen extensiveringgebieden in reconstructiegebieden geen aanvraag indienen.

Volgens Zwanenburg heeft de NVV vernomen dat "de TAC-RAV-commissie een positief advies heeft gegeven aan twee nieuwe combiwassers voor opname in de RAV-lijst. Daarom hebben wij met spoed gevraagd de nieuwe RAV-lijst breed te publiceren, zodat deze systemen alsnog kunnen worden aangemeld voor de subsidieregeling".

De NVV heeft, in het kader van marktwerking, het Ministerie van VROM gevraagd aan te geven welke mogelijkheden de subsidieregeling biedt om lopende het proces te kunnen wisselen van systeem. De regeling biedt immers de mogelijkheid te investeren tussen twee jaar na toewijzing subsidie. Volgens de NVV is het doel van deze subsidieregeling reductie en het middel (systeem) moet hieraan ondergeschikt zijn.

Als het NVV-verzoek wordt gehonoreerd, dan zijn er twee nieuwe systemen toegevoegd aan de RAV-lijst. Dat zou volgens de NVV-voorzitter "moeten resulteren in de mogelijkheid om de inschrijvingstermijn te verlengen, omdat de fabrikanten naar zijn inschatting administratieve problemen krijgen in het verwerken van de offertes".

Tevens vraagt de NVV zich af of ondernemers die gebruik maken van deze subsidieregeling ook gebruik kunnen maken van de mogelijkheden die VAMIL/MIA (duurzaamheidsmaatlat) biedt en onder welke voorwaarden.