Bond tegen het Vloeken

Kollum in actie voor respectvolle taal
In gemeente Kollumerland c.a. is woensdag 11 april jl. op initiatief van het Dorpsnetwerk Kollum de actieweek Weet wat je zegt! Ff dimme graag gestart. Diverse organisaties in de gemeente hebben de handen ineen geslagen om op een positieve manier iets te doen tegen de taalverruwing.

Aanleiding voor de campagne, die loopt van 11 t/m 18 april, is dat het taalgebruik op straat grover en meer discriminerend is geworden. Doel is om mensen bewust te maken van de impact van taalgebruik. Het gebruik van behoorlijke taal is de basis om op een positieve en respectvolle manier met elkaar om te gaan.

Programma
De Bond tegen het vloeken verzorgt in de actieweek presentaties op de scholen in de gemeente (zowel basis- als voortgezet onderwijs) en levert lesmateriaal over het thema. Ook sportverenigingen en kerken worden betrokken in de actie. Zo droegen scheidsrechters en coaches van de jeugdteams afgelopen zaterdag een hesje met de slogan Weet wat je zegt en werd afgelopen zondag het thema ter sprake gebracht in de Kollumse kerken.

Verder worden posters opgehangen, flyers uitgedeeld en polsbandjes verstrekt aan alle kinderen op de scholen om de aandacht te vestigen op grof taalgebruik. De organisatie wil jong en oud duidelijk maken dat het van belang is niet alleen in deze week, maar blijvend alert te zijn op je taalgebruik.

Dorpsnetwerk Kollum
De actie is bedacht in het Dorpsnetwerk Kollum. Hierin zijn vertegenwoordigd: alle basisscholen, de beide locaties van het voortgezet onderwijs, Plaatselijk Belang Kollum, Regiopolitie Noord Oost Fryslân, de gemeenschappelijke kerken, Welzijnsorganisatie Timpaan en de gemeente Kollumerland c.a.

Katwijk
Naast Dorpsnetwerk Kollum, start ook gemeente Katwijk na de zomer een campagne tegen vloeken en grove taal. De actie komt er op verzoek van de gemeenteraad, die graag een publiekscampagne wil om wederzijds respect te vergroten. Er wordt max. 13.000 euro voor uitgetrokken. Ook bij deze campagne wordt de Bond tegen het vloeken ingeschakeld.


---

---

Voor meer informatie over de campagneactiviteiten kunt u contact opnemen met Didi Boskma, communicatieadviseur Gemeente Kollumerland c.a., tel. 0511 458 802, e-mail: d.boskma@kollumerland.nl

Voor meer informatie over de bijdrage van de Bond tegen het vloeken aan de actieweek kunt u contact opnemen met Peter Smit (voorlichter) of Rijk van de Poll (directeur), tel: 0318 512002, e-mail: info@bondtegenvloeken.nl

Contactgegevens
Bond tegen het vloeken
Postbus 362
3900 AJ Veenendaal

Telefoon: 0318 - 512002
info@bondtegenvloeken.nl