OpenID doet intrede in Nederland

17.04.2007 / 11:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Het internet adresboek

Het internet adresboek

Het internet identiteitsysteem 'OpenID' doet haar intrede in Nederland. Het Internet Adresboek heeft als eerste Nederlandse website OpenID geïmplementeerd. OpenID garandeert je online identiteit en maakt het een stuk eenvoudiger om je aan te melden voor verschillende online diensten. Onlangs kondigde onder andere Microsoft, AOL en de nieuws website Digg.com al aan dat ze OpenID zullen gaan gebruiken.

Het idee achter OpenID is even eenvoudig als doeltreffend. Je meldt je aan bij OpenID via een OpenId provider. Hiervan krijg je een unieke URL. Bijvoorbeeld een profiel, blog of domeinnaam. Met deze URL kun je je vervolgens aanmelden bij vele andere websites, je hoeft hiervoor niet steeds een nieuw account te maken. Voortaan kun je dus met één 'gebruikersnaam' (URL) overal aanmelden en inloggen.

OpenID is een onafhankelijke organisatie zonder enige commerciële belangen. Door de gedecentraliseerde opzet zijn de gegevens van de gebruikers in vertrouwde handen. De combinatie OpenID en Het Internet Adresboek is een sterke: met OpenID leg je de basis voor een betrouwbare identiteit op internet en met behulp van Het Internet Adresboek kun je deze identiteit vorm geven met al je overige online identiteiten zoals Hyves, MySpace en MSN.

Om gebruik te maken van OpenID heb je een OpenID URL nodig. Deze kun je krijgen door je aan te melden bij bijvoorbeeld mijnopenid.nl, Nederlands eerste OpenID provider.


---


Noot voor de redactie (