Gemeente Aalten


17-04-2007
Samenwerking Achterhoekse gemeenten bij ramp
Verwanteninformatie brengt dierbaren bij ramp weer samen

De gemeenten Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek en Winterswijk hebben gezamenlijk de dienst Verwanteninformatie van het Rode Kruis aangeschaft. De dienst Verwanteninformatie helpt mensen zoeken naar dierbaren als er in een van deze gemeenten een ramp gebeurt.

Als er een ramp gebeurt, weet vaak niemand welke mensen daarbij betrokken zijn, hoe het met die mensen gaat en waar ze zijn. Liggen ze in een ziekenhuis, zitten ze in een opvangcentrum, zijn ze weggevlucht en lopen ze ergens op straat? Of waren ze helemaal niet betrokken en zitten ze gewoon thuis, terwijl de telefoon het niet meer doet? Familie en vrienden in andere plaatsen (en soms in andere landen) willen weten hoe het is met dierbaren. Daarom wordt er vaak een telefoonnummer geopend waarnaar men kan bellen. De Verwanteninformatie verstrekt de juiste informatie, registreert personen en probeert mensen terug te brengen bij elkaar.

De Achterhoekse gemeenten werken samen aan een goede voorbereiding om rampen te bestrijden.
Alle gemeenten hebben hetzelfde rampenplan vastgesteld en dezelfde opleidingen en oefeningen gevolgd. Door deze gezamenlijk voorbereiding kunnen de gemeenten elkaar helpen bij een ramp.