Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

|     |Ermelo -  Zestal verdachten inzake diefstal en heling     |
|     |fietsen                                                   |
De politie heeft een onderzoek naar diefstal en heling van meerdere fietsen in Ermelo en omliggende gemeenten afgerond en daarbij in totaal zes verdachten aangehouden en verhoord. De verdachten, drie mannen en drie vrouwen, in de leeftijd variërend van 22 tot 71 jaar, zijn afkomstig uit Ermelo, Putten en Harderwijk.

Een opkoper uit Ermelo, werd aangehouden op verdenking van heling en het niet op de juiste wijze bijhouden van het in- en verkoopregister. De andere mannen en vrouwen worden verdacht van diefstal van één of meerdere fietsen.

Enkele fietsen konden door de politie aan de benadeelden worden teruggegeven, Mede dankzij een toenemend aantal internetaangiften met correcte gegevens.

Opkoper De zaak kwam aan het licht toen een 29-jarige man uit Harderwijk zijn gestolen fiets bij de opkoper in Ermelo werd aangetroffen. Uit het politieonderzoek bleek dat de betreffende fiets was ingekocht van een 68 jarige vrouw uit Ermelo. Zij bekende de diefstal van de betreffende fiets in Harderwijk en enkele andere fietsen in Ermelo en Putten. In de schuur achter haar woning trof de politie nog twee fietsen aan waarvan er één ontvreemd bleek en van de ander het framenummers was weggeslepen. De eigenaar van deze blauwe damesfiets Sparta Arnea is tot op heden niet bekend.

Register Uit nader onderzoek bij de opkoper bleek dat hij zijn (verplichte) inkoopregister niet in orde had. Enkele aanwezige fietsen stonden niet in het register vermeld. Zijn handelsvoorraad werd in beslag genomen en nader onderzocht. Hieruit bleek dat zich onder de voorraad ook enkele gestolen fietsen bevonden. De eigenaren hiervan hebben hun tweewieler inmiddels terug.

Een viertal verdachten die gestolen fietsen aan de opkoper hadden geleverd werd vervolgens aangehouden en verhoord.

Internetaangiften Bij dit onderzoek konden een aantal fietsen worden opgespoord dankzij de internetaangifte die door benadeelden was gedaan. De internetaangiften blijken een goed opsporingsmiddel voor de politie mits de aangever merk, type, kleur en framenummer goed vermelden.

Fraude

Tijdens het onderzoek kwam ook nog een fraudezaak aan het licht, waarbij een fietsenverzekeraar werd benadeeld. De fiets bleek wel weggenomen, maar de aangifte was zodanig gedaan, dat de verzekeraar ten onrechte de schade uitkeerde. De aangever bekende opzettelijk een verkeerde voorstelling van zaken te hebben gegeven, om de verzekeringsuitkering te kunnen incasseren. Inmiddels is de verzekeraar schadeloos gesteld.


---


---


---

---- --