Gemeente Nieuwegein

Persbericht

Datum 5 april 2007 Nummer 075

College wil nieuwbouw theater verplaatsen

Het college wil het Theater en kunstencentrum De Kom verplaatsen naar locatie 6 in het oosten van de nieuwe Binnenstad. Met de verplaatsing wordt een aantal knelpunten in het project opgelost en wordt een aantal ruimtelijke en kwalitatieve verbeteringen doorgevoerd. De verplaatsing maakt deel uit van een stedenbouwkundige optimalisatie van het Operationeel Ontwikkelingsplan Binnenstad. De aanpassingen kunnen binnen het door de raad gestelde budget worden gerealiseerd. Het college vraagt nu de raad akkoord te gaan met deze stedenbouwkundige optimalisatie. Dit raadsvoorstel wordt naar verwachting in de raadscommissie GGO van 15 mei besproken.

Wethouder Lubbinge: "De verplaatsing van het Theater en kunstencentrum De Kom heeft eigenlijk alleen maar voordelen. Ik vind het bijvoorbeeld mooi dat alle straten en pleinen straks glooiend in elkaar overlopen waardoor er veel meer overzicht en sociale veiligheid ontstaat. Ik vind het ook fantastisch dat De Kom en de gemeente buren worden: er ontstaan in oost twee pleinen met ruimte voor markten en evenementen die overdag en 's avond levendig zijn. In west gaan we een mooi plein te maken met onder meer bioscoop, winkels, vrijetijdsvoorzieningen en een betere inrichting van de bus- en tramhalte."

Bij de uitwerking van het OOB hebben zich bij een aantal bouwlocaties nieuwe feiten gepresenteerd. Deze feiten hebben financiële en stedenbouwkundige gevolgen. De wens van het college om binnen de taakstellende eenmalige bijdrage van 48 miljoen euro te blijven en vast te houden aan de kwaliteitambities, maken een stedenbouwkundige optimalisatie van het OOB noodzakelijk.

Door nu te anticiperen op de gesignaleerde knelpunten, worden de (financiële) risico's in het project verkleind. De voorgestelde stedenbouwkundige optimalisatie is van belang voor de voortgang van de planrealisatie van Stadshuis, de parkeergarages en het Theater en kunstencentrum de Kom.

Bladnummer 2/2 Nummer 075

Het nieuwe Stadshuis (met onder meer het gemeentehuis, de bibliotheek, het Centrum voor Beeldende Kunst, het maatschappelijk centrum en het UWV) en het nieuwe Theater en kunstencentrum liggen eind 2010 aan twee levendige pleinen in het oosten van de Binnenstad: het Stadsplein en het Stadsbalkon. Op het Stadsplein dat vloeiend doorloopt in het Stadsbalkon kunnen in de toekomst ook evenementen en de weekmarkt worden gehouden.

Door de verplaatsing van het Theater en kunstencentrum De Kom ontstaat op de plek van de huidige Kom in het westen van de Binnenstad meer ruimte om na 2012 een plein, bioscoop, horeca, winkels, woningen, kantoren en de bus- en tramhalte te maken. Voor het gebied in west wordt dan een nieuwe stedenbouwkundige uitwerking gemaakt.

De zo bepalende winkelloop in het OOB blijft met deze planuitwerking zowel overdag als 's avonds een aantrekkelijke en comfortabele wandelverbinding vanuit Oost via de Markt naar het plein in West.

Noot aan de redactie (