VVD


17-4-2007

Nederland vijfde op Europese lijst daling alcohol-doden


- Europese studie toont daling aan in dodelijke ongelukken door rijden onder invloed -

VVD-europarlementariër Jules Maaten: "Het is mooi dat Nederland goede cijfers haalt, we staan vijfde op de ranglijst van landen die het goed doen. Maar elk mensenleven dat we verliezen doordat alcohol in het spel is, is er één te veel. Alcohol en verkeer gaan echt niet samen."

Vandaag publiceerde de ETSC (European Transport Safety Council) de Europese cijfers over dodelijke ongelukken als gevolg van het rijden onder invloed. De cijfers tonen een algemene daling in het aantal dodelijke ongelukken in Europa, waarbij vooral Tsjechië (-11%) en Duitsland (-6%) de sterkste daling behalen. Nederland vertoonde een daling van 4.1 procent. Hekkensluiters waren Slovenië, Hongarije en Spanje met respectievelijke stijgingen van 3.1, 3.5, en 4.9 procent.

Jules Maaten: "Ondanks dat het beter gaat zijn ruim 4131 alcoholdoden in het verkeer nog steeds veel te veel. Er zijn daarom concrete streefcijfers wenselijk voor de gehele Unie. Hierbij kan nog veel winst gemaakt worden door het uitwisselen van kennis. Bovendien is het ook het overwegen waard om het maximum promillage in de EU te harmoniseren."

Als lid van de Commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselkwaliteit is Jules Maaten namens de liberale fractie in het Europees Parlement woordvoerder op de Europese strategie voor het terugdringen van alcohol gerelateerde schade.