Gemeente Arnhem

Arnhem gaat samenwerken met SIOD (17-04-07)
De gemeente Arnhem sluit woensdag 18 april een
samenwerkingsovereenkomst met de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD). De SIOD is onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het gaat om een proef waarbij ministerie en gemeente nauwer samenwerken bij de bestrijding van uitkeringsfraude. Deze vorm van samenwerking is nieuw voor Nederland.

Met het project willen gemeente en ministerie beproeven of zij op het gebied van uitkeringsfraude hun taken beter kunnen verdelen en op elkaar kunnen afstemmen. In de praktijk betekent dit onder meer, dat de gemeente fraudezaken boven de aangiftegrens van 6.000 euro door de SIOD-vestiging Arnhem laat
afhandelen.

Gemeente Arnhem en SIOD spelen met dit proefproject in op de landelijke discussie over de structuur van het zogenoemde handhavingsbeleid.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb ziet Arnhem als de aangewezen partner van de SIOD, omdat de proef past bij de nieuwe organisatie en werkwijze van de gemeentelijke afdeling Handhaving van de dienst Inwonerszaken. Deze werkwijze richt zich op het voorkomen en aanpakken van uitkeringsfraude bij de bron, ofwel bij de aanvraag van een bijstandsuitkering.

De samenwerkingsovereenkomst wordt woensdag 18 april om 13.00 uur ondertekend door algemeen directeur SIOD, Nico Laagland, en directeur Inwonerszaken Ulco Wieringa, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van het ministerie en van de gemeente Arnhem.