Gemeente Capelle a/d IJssel

Visie op wonen in Capelle

Capelle aan den IJssel is voor veel mensen een gemeente waar het goed wonen is. Sterke punten zijn het groene karakter, een prima voorzieningen niveau en kindvriendelijke en veilige wijken met een duidelijke eigen identiteit. De gunstige ligging ten opzichte van Rotterdam, het Groene Hart en de grote weg- en waterverbindingen dragen zeker ook bij aan de gewildheid van Capelle als

Woongemeente. De uitdaging is om deze pluspunten vast te houden en sterker te maken. Maar ook moet onder ogen worden gezien dat er punten zijn die extra aandacht nodig hebben. We moeten aandacht hebben voor de kwaliteit van woning- en woonomgeving in buurten en wijken en voor een evenwichtige sociale structuur. Een ander belangrijk punt is het kunnen voorzien in de woningbehoefte. Starters hebben het niet gemakkelijk, maar ook voor gezinnen en ouderen die door willen stromen is het vaak lastig een geschikte woning te vinden. Daarom is een start gemaakt met het denken over wat Capelle wil met het wonen en wat daarvoor gedaan kan worden.

Kiezen voor kwaliteit

Capelle staat voor een omslagpunt. Fascinatio is de laatste wijk waar nog ruimte is voor nieuwbouw van woningen. Letterlijk is de gemeente tot aan haar grenzen gegroeid. Woningen die er nu nog bijkomen moeten binnen de bestaande stad worden gerealiseerd. Dit betekent een verschuiving van groei en uitbreiding naar vernieuwing en beheer.

Samen naar een visie

Om te komen tot een visie op wonen kiezen burgemeester en wethouders, in de lijn van het Collegewerkplan, voor behoud en versterken van de kwaliteiten van het wonen, met een gevarieerd aanbod van woningen en woonomgevingen en afgestemd op verschillende wensen.

Bij het opstellen van de woonvisie zijn verschillende partijen betrokken. Ervaringen, ideeën en kennis zijn uitgewisseld en dat heeft geleid tot een duidelijk inzicht in wat wel en niet kan rond het wonen in de gemeente nu en in de toekomst. Het Woondebat in november 2006 was een van die bijeenkomsten, waar discussies over onderwerpen als woonmilieus, instroom, starters, doorstroming, ouderenhuisvesting en wonen en zorg centraal stonden. Naast partijen als de marktsector, ComsbWonen, Linc, de stadsregio Rotterdam en vertegenwoordigers van onder andere de huurdersbelangenvereniging en de ouderenbond, waren de wijkoverlegplatforms uitgenodigd om aan de hand van stellingen hun mening te geven over deze onderwerpen. Deze stellingen en meningen hebben voor een belangrijk deel de inhoud bepaald van de Woonvisie.

Nu bent u aan de beurt

De Woonvisie, die nu via de website van de gemeente te bekijken is en ook in het gemeentehuis ter inzage ligt, is nog niet klaar. Want nu bent u aan de beurt om er uw mening over te geven. Uw mening over de toekomst van het wonen in Capelle aan den IJssel is belangrijk. Daarom nodigen het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad u uit uw mening over de Woonvisie te geven. Dat kunt u doen door een e-mail of brief te sturen aan Martin van der Giesen. Hij is via e-mail bereikbaar op m.van.der.giesen@capelleaandenijssel.nl. Een brief stuurt u aan: Gemeente Capelle aan den IJssel, t.a.v. Martin van der Giesen, Postbus 70, 2900 AB Capelle aan den IJssel.