Dienstenbond CNV

Nieuws

Een goede toekomst voor de Noordelijke Accountants Unie?

17 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: s.vandervelde

Op 4 april 2007 heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen CNV Dienstenbond en FNV Bondgenoten met vertegenwoordigers van AcconAVM en NAU. Onderwerp van gesprek was uiteraard overname van NAU door AcconAVM.

Het oordeel van vakbonden behoort een belangrijke rol te spelen in een overname. De spelregels liggen vast in de Fusiegedragsregels. Voorafgaand aan het gesprek hebben de vakorganisaties minimale informatie ontvangen over de gevolgen van de overname.

AcconAVM en NAU weigeren uitspraken te doen over de gevolgen op middellange en lange termijn. De gang van zaken zal in ieder geval tot een klacht leiden op basis van de Fusiegedragsregels, eventueel gevolgd door juridische stappen. Een zo weinig professionele gang van zaken rond een overname hebben we namelijk nog niet eerder meegemaakt. Het ligt voor de hand om te veronderstellen dat de wet- en regelgeving welbewust wordt genegeerd.

Voor de duidelijkheid: op zichzelf beschouwt CNV Dienstenbond de overname van de NAU als een goede stap. Zowel in bedrijfseconomisch, als bedrijfsorganisatorisch opzicht wordt de positie van NAU door de overname behoorlijk steviger. De overname biedt in het algemeen meer zekerheid van werk en van een redelijke inkomensontwikkeling.

Verder zijn de vakbonden op de hoogte gebracht van het feit dat op het hoofdkantoor van de NAU een aantal arbeidsplaatsen zullen verdwijnen. De NAU wil dat oplossen door interne herplaatsing en het stimuleren van vertrek van een viertal medewerkers. Wij hebben er als vakbonden op gewezen dat er een ontslagverbod geldt als gevolg van de overname en dat medewerkers niet verplicht kunnen worden om mee te werken aan outplacement. AcconAVM weigert een sociaal plan te sluiten om de gevolgen van de overname op te vangen. Dat is opmerkelijk omdat er bij AVM in een vergelijkbare situatie wel een sociaal plan is gesloten en er daarnaast op zn minst nog een hoop onduidelijkheden zijn. Het lijkt ons uiterst onwenselijk dat er op individuele basis met mensen over regelingen wordt onderhandeld. In een collectieve regeling is de positie van werknemers ongetwijfeld beter en bovendien wordt daarmee rechtsongelijkheid en onzekerheid voorkomen.

Er is nog veel onduidelijk over het ondernemingsbeleid en de gevolgen op middellange termijn. Vakbonden hebben overigens de indruk dat AcconAVM niet genegen is om daarover openheid van zaken te geven. Een aantal gevolgen liggen voor de hand en worden ook min of meer bevestigd:

* Samenvoeging van kantoren tot grotere eenheden
* De structuur en identiteit van AcconAVM wordt snel over NAU uitgerold

* Ondersteuning van het primaire proces en het management zal steeds meer vanuit Arnhem gebeuren

* De OR NAU gaat op in de OR van AcconAVM
* Er zal een flink aantal maatregelen worden ingevoerd om het rendement te verhogen

* Er zal een flinke druk worden gezet op medewerkers om aan het competentieprofiel te voldoen dat AcconAVM verlangd
* Er zal geen nieuwe CAO tot stand komen na afloop van de huidige CAO NAU. AcconAVM wenst in de toekomst aanpassing van arbeidsvoorwaarden alleen met de OR te bespreken, zonder dat dit met de medewerkers wordt afgestemd. Dat is weliswaar in strijd met de Wet, maar werknemers kunnen zich er alleen tegen wapenen als ze bereid zijn actie te voeren of te procederen.

Het beeld naar de toekomst toe is in een aantal opzichten niet rooskleurig. AcconAVM manifesteert zich als een onderneming die geneigd is iedere vorm van tegenspraak en invloed van werknemers uit te bannen. Feitelijk is dat op elk niveau het geval; het management en de OR kan zich alleen staande houden als ze geen kritische kanttekeningen laten horen. Met vakbonden wil AcconAVM alleen voor de vorm praten. De directie weigert vakbonden te zien als vertegenwoordigers van de eigen werknemers, ondanks het feit dat circa 55% van de NAU medewerkers vakbondslid is. De huidige gang van zaken nu accepteren betekent voor de medewerkers van de NAU in de toekomst dat er vrijwel geen sprake meer is van inspraak of invloed op de eigen werksituatie. Bij AVM heeft dat weinig goeds gebracht, er is veel onrust, de werksfeer is een stuk minder prettig geworden en de positie in de regio gaat sterk achteruit. Wij beschouwen het beleid van AcconAVM dan ook als onverstandig en in zekere zin ook ondoordacht. Voor de positie van werknemers is AcconAVM zeker geen ideale overnamekandidaat.

Er zijn een aantal mogelijkheden over om invloed uit te oefenen;
* Het organiseren van een aantal vakbondsbijeenkomsten om met elkaar duidelijk te maken wat er van AcconAVM mag worden verwacht en het zoeken van publiciteit rond die bijeenkomsten.
* Vakbonden zullen zoveel mogelijk juridische mogelijkheden inzetten om AcconAVM te bewegen tot een ander beleid.
* De gang van zaken met elkaar accepteren en ons beperken tot individuele hulp aan leden in de onderneming.

Als lid van CNV Dienstenbond bepaald u hoe wij als vereniging opereren in deze situatie. Het is daarom van belang dat u in ieder geval uw mening geeft. Dat kan per e-mail op
s.vandervelde@remove-this.cnvdibo.nl of per telefoon (tijdens kantooruren) op 0512-583 440.
Ik hoop van u te horen.

S.J. van der Velde
bestuurder