Dienstenbond CNV

Nieuws

Moeizame start CAO onderhandelingen voor Doe-Het-Zelfbranche

17 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: w.breunesse

Vrijdag 6 april zijn de cao-onderhandelingen gestart voor het personeel in de doe-het-zelfbranche. CNV Dienstenbond wilde al eerder met de werkgevers om de tafel zitten. De looptijd van de huidige cao is namelijk al op 31 december 2006 verstreken. Bij de start leek meteen dat de onderhandelingen moeizaam zullen verlopen. CNV Dienstenbond heeft voorstellen gedaan die een goede aanvulling vormen op de cao. Maar werkgevers willen weinig veranderen aan de huidige cao.

Werkgevers zijn van mening dat de ontwikkelingen in de doe-het-zelfbranche veel minder rooskleurig zijn dan men denkt. Alhoewel 2007 een beter jaar gaat worden, waren vooral 2005 en 2006 geen makkelijke jaren, aldus de werkgevers. Maar datzelfde geldt voor u! CNV Dienstenbond vindt dat na een aantal jaren van matige loonstijging en steeds hogere kosten u nu recht heeft op een goede loonsverhoging. Wij hebben een loonsverhoging van 3% voorgesteld. Daarnaast hebben wij, zoals u weet, onder andere voorstellen gedaan rondom ziekte en arbeidsongeschiktheid, stageplaatsen en scholing.

Geen veranderingen
Uit het overleg met de werkgevers bleek dat zij weinig veranderingen in de huidige cao willen. Het investeren in de branche en het komen tot volwassen arbeidsvoorwaarden heeft blijkbaar geen prioriteit. Werkgevers vinden dat bijvoorbeeld het aanpassen van het loongebouw, investeren in werkgelegenheid en het eigen personeel door scholings- en ontwikkelingsplannen geen prioriteit heeft. Wel zijn ze bereid eventueel te praten over het aanpassen van de regelingen rondom ziekte en arbeidsongeschiktheid. Wij hebben onder andere voorgesteld om de wachtdagen af te schaffen, een ontslagverbod af te spreken voor werknemers die minder dan 35% arbeidsongeschikt zijn en een WIA-hiaatverzekering af te sluiten om het inkomensverlies van arbeidsongeschikte werknemers te beperken. Werkgevers willen alleen hierover praten als werknemers zelf meer verantwoordelijkheid nemen. Dat klinkt nog vaag en dat is het ook. Werkgevers zullen een voorstel hierover voorbereiden dat in het volgende overleg besproken zal worden. Ook zullen werkgevers naar alle waarschijnlijkheid een voorstel doen voor het werken op zondag. Op dit punt zijn wij zeer terughoudend en gaan wij niet zondermeer akkoord. Wij wachten het voorstel af. Uiteraard houden wij u op de hoogte!

Samen sterk voor een nieuwe cao
U ziet het. Er is nog veel onduidelijk. Wij zullen u op de hoogte houden van alle ontwikkelingen. Een volgend overleg staat gepland op 11 mei. Iedereen profiteert van een cao. Maar we kunnen alleen een goede cao afsluiten als we genoeg leden hebben. Alleen samen staan we sterk!

Praat mee over uw eigen arbeidsvoorwaarden
Vier maal per jaar komen leden uit de doe-het-zelfbranche van CNV Dienstenbond bij elkaar om over de cao te praten. We bepalen op die manier onze inzet voor de onderhandelingen en praten bij over de laatste ontwikkelingen in de branche. U ziet: onze leden hebben het eerste èn laatste woord. Voelt u zich betrokken bij de branche of het bedrijf waar u werkt? Vindt u dat uw arbeidsvoorwaarden beter kunnen? En bent u van mening dat CNV Dienstenbond daarin een belangrijke rol kan spelen? Meld u dan aan en praat mee!

U kunt terecht bij bestuurder Wessel Breunesse. Ook voor vragen en opmerkingen is hij bereikbaar per telefoon, 035-6460580, of per e-mail, w.breunesse@remove-this.cnvdibo.nl