Dienstenbond CNV

Nieuws

CAO Technische Groothandel eindelijk voor iedereen in branche van toepassing

17 april 2007
Categorie: nieuws homepagina dibo, algemeen nieuws dibo

Door: j.warnaar

De minister van Sociale Zaken heeft begin deze maand eindelijk besloten de CAO Technische Groothandel 2006/2007 algemeen verbindend te verklaren. Dit betekent dat vanaf begin april 2007 alle bedrijven in de Technische Groothandel zich aan de CAO moeten houden en hun werknemers daar rechten aan kunnen ontlenen.

Eind 2005 hebben de werkgever in de Technische Groothandel (WTG) en CNV Dienstenbond samen met de andere vakbonden een CAO-akkoord gesloten voor 2006 en 2007. Dit betekende dat alle leden van de WTG vanaf 1 januari 2006 verplicht waren die CAO toe te passen en aan te bieden aan hun werknemers. Bedrijven die echter geen lid zijn van de WTG hoeven de CAO niet verplicht toe te passen totdat de minister van Sociale Zaken de CAO voor de hele branche van toepassing verklaard (algemeen verbindend verklaard). Het aanvragen van die algemeen verbindendheid is altijd een heel traject waarbij alle teksten klaar moeten zijn, de representiviteit van de werkgeversvereniging moet worden aangetoond, er ruimte moet zijn voor bezwaar en nog een aantal andere formele eisen. Deze procedure duurt dus normaal gesproken al redelijk lang, waardoor de algemene verbindendheid altijd al veel later ingaat dan dat de CAO gaat lopen. Deze keer werd dit traject door het ministerie van Sociale Zaken ook nog eens onder een vergrootglas gelegd, zoals dat naar ons is gebleken eens in de 5 jaar met elke CAO gaat gebeuren. Maar wij zaten er nu mee en daarom is de CAO 2006/2007 uiteindelijk pas begin april 2007 algemeen verbindend verklaard.

Wat betekent dit?
Alle bedrijven in de Technische Groothandel die dat nog niet deden, moeten in ieder geval per april 2007 de CAO Technische Groothandel gaan toepassen. Dit hoeven ze niet met terugwerkende kracht te doen. Voor het loon betekent dit dat iedereen die volgens CAO-loon wordt betaald in ieder geval per april recht heeft op het loon volgens die nieuwe loontabellen.

Aandachtspunten CAO
Inmiddels is gebleken dat er een tweetal fouten staan in de CAO-loonschaal van 1 april 2007 (blz 37 CAO-boekje). Voor functiegroep 0 moet het salaris bij 16 jaar 496,82 zijn (in plaats van 496,17) en bij 23 jaar 1.332,09 (in plaats van 1.342,19).

Daarnaast blijkt er nogal wat onduidelijk te zijn over bijzonder verlof. Het leek er bij de nieuwe CAO op dat bepaalde vormen van bijzonder verlof waren geschrapt uit de CAO (artikel 44 CAO). Dat is echter niet het geval. Het was de bedoeling dat het bijzonder verlof dat al in de wet Arbeid en zorg wordt geregeld uit de CAO tekst te halen, omdat dit via artikel 43 van de CAO, bijlage 3 en de wet al is geregeld. Nu blijkt dat er sommige werkgever zijn die stellen dat bepaalde verlofvormen vervallen zijn en dat er medewerkers zijn die niet weten dat nog steeds gewoon geregeld is. Op ons verzoek heeft de WTG haar leden hierover nog eens geïnformeerd. U informeer ik nu op deze wijze hierover.

Mocht u naar aanleiding van het voorgaande nog vragen en/of opmerkingen hebben, dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder Jeroen Warnaar (tel: 023-5670615 of e-mail:
j.warnaar@remove-this.cnvdibo.nl