Gemeente Leeuwarden

Het kerkje van Hempens Het kerkje van Hempens

Gemeente vraagt visie over Friese dorpsnamen

Bron: Gemeente Leeuwarden (17-04-2007)

De gemeente Leeuwarden heeft onlangs in een brief de inwoners van Hempens/Teerns, Wirdum en Snakkerburen gevraagd naar hun mening over het verfriesen van de naam van hun dorp. Dit zijn de dorpen die of een dubbeltalige of een Nederlandse naam voeren in de gemeente.

De gemeente verleent hiermee zijn medewerking aan de `Topografyske Wurkgroep Fryslân' (TWF). De TWF beoogt het behoud van de (historische) Friestalige dorpsnamen. De regering in Den Haag heeft in de jaren `50 bepaald dat één naam rechtsgeldigheid heeft in officiële stukken. De TWF vraagt de gemeenten in Friesland om, waar mogelijk, de friestalige variant te gebruiken. Dit geldt met name voor de dorpsnamen.

De gemeente Leeuwarden wil eerst weten of er draagvlak is voor een eventuele omzetting van de dorpsnamen naar het Fries. Als er draagvlak is, dan zal de gemeente een onderzoek doen naar de gevolgen van het friestalig voeren van de dorpsnamen. Daarna kan de gemeente Leeuwarden een keuze maken in hoeverre zij de friestalige dorpsnamen zal doorvoeren. Het is voor de gemeente Leeuwarden van belang dat dorpsgenoten hun mening kenbaar maken.

Het verfriesen van de dorpsnamen heeft gevolgen voor de administratie van de gemeente. Daarnaast zullen veel bedrijven en organisaties hun bestanden moeten aanpassen. Die veranderingen kunnen ineens of geleidelijk worden doorgevoerd.