Partij van de Arbeid

Nieuw in de Kamer: Lea Bouwmeester

17-04-2007 01:00

De nieuwe PvdA-fractie is alweer een tijdje bezig. Eén van de nieuwe gezichten is Lea Bouwmeester. De 27-jarige Hoogeveense was gemeenteraadslid in Almere en is sinds november 2006 woordvoerder geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en homobeleid.

Tijdens haar tijd als gemeenteraadslid van Almere kreeg Bouwmeester de ambitie om de Tweede Kamer in te gaan: Ik was vijf jaar gemeenteraadslid en hield me onder andere bezig met maatschappelijke opvang, jongeren en welzijn. Dit gaf veel voldoening, maar ik liep in mijn mogelijkheden tegen de gemeentegrenzen. Ik wilde dit veranderen en daarom ben ik naar Den Haag gegaan.
De overgang van de plaatselijke politiek naar het hectische

Den Haag viel Bouwmeester erg mee: Ik was snel gewend aan mijn nieuwe functie als Kamerlid, mede dankzij mijn ervaringen die ik heb opgedaan als gemeenteraadslid. Alleen de vluchtigheid was wel even wennen. Bijvoorbeeld het homohuwelijk en de coffeeshops; de ene dag is het heel actueel en de volgende dag hoor je er niks meer over.

Bouwmeester houdt zich onder andere bezig met geestelijke gezondheidszorg, verslaving, drugs, coffeeshops en het overmatige alcoholgebruik van jongeren. Bouwmeester wil af van het hap-snap-beleid: Het laten verdwijnen van Breezers uit de schappen van supermarkten helt bijvoorbeeld niet genoeg om overmatig alcoholgebruik van jongeren tegen te gaan. We moeten toe naar een samenhangende aanpak tussen gemeentes en regios, waar ruimte is voor preventie en handhaving tegelijk. Ik wil de bestaande regels en situaties optimaliseren en dan pas verder kijken om eventueel nieuwe regels in te voeren.

Bouwmeester hoopt de komende vier jaar een aantal zaken te realiseren: Ik wil dat de mensen uit bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg en TBS een betere behandeling krijgen. Momenteel is het beleid teveel gericht op opname of opsluiten, terwijl het ook moet gaan om resocialiseren. Ik hoop te bereiken dat er een sluitende aanpak komt voor deze mensen die dreigen te verkommeren, door meer en effectievere opvang. Het duurt nog te lang voordat ze geholpen worden. Ook Tbsers verdienen een kans op rehabilitatie, aldus Bouwmeester.

Het kamerlidmaatschap is een drukke baan. Toch kan Bouwmeester haar bezigheden goed combineren met haar persoonlijke leven. Ik ben een heel druk en gedreven persoon die erg van gezelligheid houd. Ik kan in het weekend natuurlijk geen twintig feestjes meer aflopen. Maar door goed plannen en keuzes maken valt alles prima te combineren.