Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Ministerie van VROM op de juiste weg met duurzaam digitaal archief op basis van FileNet P8

Amstelveen, 17 april 2007 - Het ministerie van VROM brengt zijn digitale informatiehuishouding, met de beschreven processen en procedures die door FileNet worden ondersteund, op een hoger plan. Zo luidt de conclusie van de afdeling Digitale Duurzaamheid van het Nationaal Archief (maart 2007), dat door het ministerie van VROM is gevraagd om vanuit zijn specifieke deskundigheid op het gebied van digitaal informatie- en archiefbeheer een advies te geven over de gekozen aanpak van VROM. Het ministerie van VROM is één van de zeven ministeries die in InterLAB-verband medio 2005 een raamovereenkomst tekende voor de gezamenlijke aanbesteding van het Enterprise Content Management Platform FileNet P8.

Solide en 'doortimmerd'
"Het ontwerp van de digitale informatievoorziening oogt solide en 'doortimmerd'. Het ministerie van VROM maakt daarmee een serieuze start met het op orde brengen van de digitale archiefvorming en het digitaal archiefbeheer en doet daarmee een belangrijke stap voorwaarts", aldus het Nationaal Archief.

Aangezien een duurzame digitale informatievoorziening een vraagstuk is voor de gehele organisatie, en de implementatie van een documentair informatiesysteem zoals een DMS en/of een RMA, ingebed moet zijn in de bedrijfsprocessen, heeft het Nationaal Archief zich bij het opstellen van haar advies vooral laten leiden door de Nederlandse norm NEN-ISO 15489-1 (Informatie en documentatie - Informatie- en archiefmanagement - Deel 1: Algemeen). Deze internationale norm voor informatie- en archiefmanagement biedt een algemeen geaccepteerd kader, waarop organisaties hun informatiehuishouding kunnen baseren en neemt de bedrijfsprocessen daarbij als uitgangspunt. Voorts besteedt de norm aandacht aan 'codificatie van bestaande regels, procedures en processen'.

"VROM is blij met de conclusies van het Nationaal Archief. Het is belangrijk om te weten dat we de op de goede weg zitten met VIDI (VROM Informatievoorziening Digitaal), en een stimulans om verder te gaan. We zien VROM's digitale toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. Begrippen als duurzaamheid en digitalisering worden steeds belangrijker, ook binnen de overheid. Op alle niveaus zijn overheidsorganisaties bezig om hun dienstverlening via digitale diensten te optimaliseren. Het managen van informatiestromen is de kern van digitalisering. VROM sluit hier met VIDI naadloos bij aan", aldus Drs. P. J. Welling, Plaatsvervangend secretaris-generaal en opdrachtgever VIDI.

"FileNet is verheugd over de positieve conclusies van het Nationaal Archief", aldus Derk-Jan Brand, Country Manager Benelux FileNet, an IBM company. "Het is altijd weer plezierig bevestiging te krijgen dat je als partner een meetbare bijdrage levert aan het succes van je klanten. De combinatie van Content-, Business Process- en Records Management zorgt in dit geval voor een effectieve, digitale informatiehuishouding."

FileNet P8 Platform
FileNet P8 is een enterprise platform voor het vastleggen, opslaan, beheren, veiligstellen en verwerken van informatie en zorgt ervoor dat binnen organisaties de operationele, financiële en strategische efficiency toenemen en de total cost of ownership lager worden.

Over Digitale Duurzaamheid
Digitale Duurzaamheid is een afdeling van het Nationaal Archief. Zij wil ervoor zorgen dat ook digitale overheidsinformatie goed bewaard en beheerd blijft. Sinds 2003 is Digitale Duurzaamheid het nationale kenniscentrum voor het bewaren en beheren van digitale overheidsinformatie. Informeren, adviseren, publiceren, onderzoek doen en bijdragen aan internationale projecten: dat doen de mensen van Digitale Duurzaamheid. Verder onderhouden zij een kennisbank met nationale in internationale publicaties op het gebied van digitale duurzaamheid.

Meer informatie: www.digitaleduurzaamheid.nl

Over FileNet
FileNet, an IBM company, is een toonaangevend leverancier van innovatieve oplossingen op het gebied van Enterprise Content Management (ECM), Business Process Management (BPM) en Compliance. De oplossingen helpen klanten beter en sneller beslissingen te nemen. Ze ondersteunen organisaties bij het beheren van content, het voldoen aan wet- en regelgeving en het stroomlijnen van processen. Sinds de oprichting van FileNet in 1982 hebben meer dan 4.300 organisaties, FileNet-oplossingen ingezet om 'mission critical' content en processen optimaal te beheren.

Meer informatie: www.filenet.com.


---

Voor redactionele informatie:
Influx PR - Gerline van Wijnen. Tel.: 055 - 366 30 34, e-mail: gerline@influx-pr.com (Ref. 0207)