Gemeente Den Haag

|Datum | |

|                                           |17 april 2007                |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
|                                           |                             |
Evaluatie Advies- en onderzoeksgroep BEKE:
Haagse aanpak zorgt voor afname aantal 'veelplegers'

De gemeente Den Haag heeft samen met haar ketenpartners (politie, openbaar ministerie en reclassering) een evaluatie uit laten voeren naar de Haagse veelplegersaanpak. Vorige week zijn de uitkomsten hiervan naar de Haagse gemeenteraad verstuurd. In het onderzoek 'De Haagse veelplegersaanpak doorgelicht' is gekeken naar de effecten van de veelplegersaanpak op het verminderen van criminaliteit en naar de aanpak zelf, de processen en prestaties binnen de aanpak. De belangrijkste uitkomsten zijn:


- Een afname van het aantal veelplegersdelicten in de periode 2003-2005. De Haagse ketenaanpak lijkt een gunstige invloed te hebben. Het aandeel vermogensdelicten zonder geweld, waaronder fietsendiefstal, diefstal uit auto, autodiefstal en diefstal uit woning, gepleegd door veelplegers is teruggelopen van 39% in 2002 naar 17% in 2005.


- Het aantal aanhoudingen binnen de onderzochte groep van 500 veelplegers is aanzienlijk afgenomen tussen 2002 (79,4% veelplegers) en 2005 (66,2% veelplegers). Het recidive percentage (onder veelplegers) is in deze periode ook gedaald van 84,5% in 2002 tot 65,4% in 2005.

Het onderzoek richt zich op de periode tot en met 2005. Ontwikkelingen in 2006 laten eveneens een dalende trend zien. Zo blijkt uit de sturingsrapportage januari-december 2006 van de politie dat de vermogenscriminaliteit in dat jaar daalde met 11% ten opzichte van 2005 en met maar liefst 42% in vergelijking met 2002. Hoewel niet geheel vergelijkbaar met de cijfers uit het Beke-rapport laten met name de typische veelplegersdelicten zoals diefstal uit auto, fietsendiefstal en diefstal uit bedrijf ook in 2006 weer forse dalingen zien. Ten opzichte van 2002 gaat het inmiddels om zeer forse dalingen van het aantal aangiften: - 56% (diefstal uit auto), - 55% (fietsdiefstal) en - 43% (diefstal uit bedrijf).

Veelplegers zijn personen dievan 18 jaar of ouder waar meer dan tien processen-verbaal tegen werden opgemaakt waarvan tenminste één in het peiljaar' de afgelopen vijf jaar meer dan tien strafbare feiten hebben gepleegd en die volharden in hun criminele gedrag. Hierdoor komen veelplegers vaak met de politie in aanraking. Veelplegers maken zich vooral schuldig aan autokraken, inbraken, winkeldiefstal, vernielingen, bedreiging en zakkenrollerij. Een groot aantal veelplegers is verslaafd aan harddrugs.

Bij de Haagse aanpak wordt gewerkt met een Top 900 veelplegers waar de meest actieve veelplegers op staan. De politie stelt een top 500 op van personen die voldoen aan de criteria voor veelpleger. Voor ieder wijkbureau van de politie is daaruit een top tien opgesteld. Speciaal voor veelplegers is het supersnelrecht ingevoerd. Dit betekent dat veelplegers die een overtreding begaan dezelfde dag nog verschijnen voor de politierechter die de zaak direct afdoet. Bij iedere volgende overtreding krijgt de veelpleger een hogere straf opgelegd. Het Openbaar Ministerie geleidt de 'zwaardere gevallen' voor aan de rechter-commissaris. Deze rechter kan hen voor maximaal twee jaar plaatsen in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD). Tijdens de straf biedt de reclassering behandeling en (verslavings)zorg aan de veelpleger. Na de gevangenisstraf ondersteunt de gemeente de veelpleger in het opbouwen van een nieuw bestaan. Dit gaat om het aanvragen van een uitkering, woonbegeleiding en bemiddeling bij het vinden van een baan en scholing.De veelplegers aanpak is persoonsgericht en gaat uit van het totale criminele verleden van de verdachte. Speciaal voor veelplegers is het supersnelrecht ingevoerd. Dit betekent dat veelplegers die een misdrijf begaan binnen drie dagen verschijnen voor de politierechter die de zaak direct afdoet. Bij iedere volgende overtreding vordert het OM een hogere straf. De 'zwaardere gevallen' worden door het Openbaar Ministerie voorgedragen voor de ISD maatregel (Inrichting voor Stelselmatige daders). De rechtbank kan hen voor maximaal twee jaar de ISD maatregel opleggen. Tijdens deze maatregel biedt de reclassering behandeling en (verslavings)zorg aan de veelpleger. Na de gevangenisstraf ondersteunt de gemeente de veelpleger in het opbouwen van een nieuw bestaan. Dit gaat om het aanvragen van een uitkering, woonbegeleiding en bemiddeling bij het vinden van een baan en scholing.

Een veilig Den Haag
De Haagse aanpak van veelplegers is onderdeel van het veiligheidsbeleid van de gemeente Den Haag. Doel is een duidelijke afname van criminalteit en overlast en een verbetering van het veiligheidsgevoel van de Hagenaar. Centraal in de aanpak staat de samenwerking tussen alle betrokken partijen en het delen van verantwoordelijkheden.