Protestantse Kerk voert actie voor groene energie

17.04.2007 / 14:36 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Kerkinactie

Kerkinactie

PERSBERICHT

Utrecht, 17 april 2007

Protestantse Kerk roept gemeenteleden op om over te stappen op groene energie van Greenchoice

De Protestantse Kerk in Nederland roept haar leden op om over te stappen op groene energie. Alle kerkenraden ontvangen daartoe vandaag een brief ondertekend door scriba Bas Plaisier. Op deze wijze wil de Protestantse Kerk concreet bijdragen aan het Klimaatplan van ICCO en Kerk in Actie en de strijd tegen klimaatverandering.

Met het versturen van de brief gaat de tweede fase van het Klimaatplan van start waarin de kerkelijke achterban wordt gestimuleerd om minder fossiele brandstoffen te gebruiken door over te stappen op duurzame vormen van energie. De eerste werving onder de donateurs van Kerk in Actie in december 2006 leverde tot nu toe ruim 4000 overstappers op. Op 13 december 2006 werd het Klimaatplan in Nieuwspoort gelanceerd.door de ontwikkelingsorganisaties Kerk in Actie en ICCO.

In de brief aan de gemeenten van de Protestantse Kerk roept ds. Bas Plaisier de kerkenraden op het initiatief van groene stroom te ondersteunen. ']Klimaatverandering staat terecht op de agenda van de kerk. Wij zijn rentmeesters die zich moeten inspannen om de aarde te bewaren voor huidige en toekomstige bewoners', aldus Plaisier. Naast de brief ontvangen 900 kerkelijke gemeenten een informatiepakket met folders en posters om de groene energieaanbieding van Greenchoice onder de aandacht te brengen van de eigen gemeenteleden. In totaal worden alle donateurs van Kerk in Actie en leden van de Protestantse Kerk, zo'n 1 miljoen huishoudens, gevraagd om groen gas en groene stroom af te nemen van Greenchoice

In de brief aan de kerkenraden schrijft Plaisier dat de schepping en al haar bewoners op het spel staan. 'De laatste maanden zien we dat overheden en bedrijven steeds vaker kiezen voor een duurzame manier van leven en economie. Dat is een positieve ontwikkeling, maar het is pas een begin. Veel meer aanpassingen zijn nodig. Kerken en gemeenteleden kunnen ook bijdragen aan een noodzakelijke klimaatneutrale ontwikkeling', aldus de brief van Plaisier.

Het Klimaatplan is een initiatief van Kerkinactie en ICCO en beoogt twee doelen: het verminderen van de CO2-uitstoot in de Nederlandse samenleving en het genereren van fondsen voor duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. In samenwerking met energieleverancier Greenchoice ontwikkelden de Protestantse Kerk in Nederland, Kerkinactie en ICCO een aantrekkelijk en milieuvriendelijk aanbod. Greenchoice garandeert voor onbepaalde tijd de laagste prijs voor groene stroom en groen gas. Deze energie heeft geen CO2-uitstoot, waardoor het niet schadelijk is voor het milieu. Daarnaast doneert Greenchoice 0,25 eurocent per aansluiting per KWh aan het Klimaatplan. Met dit geld wordt geïnvesteerd in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden. Deze projecten beperken de CO2-uitstoot en bestrijden armoede. Greenchoice levert als enige leverancier in Nederland 100% duurzame energie met Milieukeurmerk van Stichting Milieukeur.

De opwarming van de aarde is een vraagstuk van groot mondiaal onrecht. Ontwikkelingslanden worden zwaar getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering. Deze conclusie viel ook te lezen in het klimaatrapport van de Verenigde Naties (IPCC) dat op 6 april in Brussel werd gepresenteerd: 'de gevolgen van klimaatverandering treffen elk continent, en de allerarmsten het meest,' aldus het rapport. Met het Klimaatplan geven de Protestantse Kerk, Kerk in Actie, en ICCO vorm aan het klimaatbeleid in relatie tot armoedebestrijding door te investeren in duurzame energieprojecten in ontwikkelingslanden.

Voor meer informatie over het Klimaatplan en de start van de tweede fase kan men terecht op de website www.klimaatplan.nl. Hier kan men zich ook aanmelden voor groene energie. Greenchoice verzorgt kosteloos alles rond de overstap.