Gemeente Zaltbommel


Nieuwe dorpspomp voor Aalst 17 april 2007
Advies bij nieuwbouw veer Brakel 17 april 2007
Nieuwe dorpspomp voor Aalst

Stichting De Vier Heerlijkheden heeft het initiatief genomen de dorpspomp in Aalst te herbouwen. Nu samen met de gemeente een voorkeurslocatie is bepaald en afspraken zijn gemaakt over onderhoud en eigendom, kan een bouwvergunning voor de herbouw worden aangevraagd. In het najaar van 2007 is de nieuw pomp klaar.

De nieuwe waterpomp moet een replica worden van de pomp die ooit in het Gement heeft gestaan. Bij de herbouw wordt gekeken naar archieffoto's van de oude pomp. Nu er afspraken zijn gemaakt over eigendom en onderhoud tussen de stichting en de gemeente, wordt de bouwvergunning voor de nieuwe pomp aangevraagd.

Locatie
Van de vijf onderzochte locaties voor de nieuwe waterpomp, heeft de locatie aan de rechterkant bij de parkeerplaats aan de Wilhelminastraat in Aalst de voorkeur. De locatie ligt midden in de wijk 't Gement en is niet schadegevoelig voor verkeer. Herbouw op de oude locatie aan de Ooijenstraat tegenover het dierenpark is volgens de buurt geen optie.

Eigendom
De initiatiefnemers schenken de nieuwe waterpomp in het najaar van 2007 aan de gemeente. De gemeente wordt daarmee niet alleen eigenaar van de waterpomp, maar is ook verantwoordelijk voor jaarlijks groot onderhoud en onderhoud bij vandalisme. Het regulier klein onderhoud wordt door de buurtbewoners zelf gedaan.

Beloning
In 2005 heeft de stichting De Vier Heerlijkheden bij het 100-jarig bestaan van de Rabobank een plan ingediend voor de herbouw van de waterpomp in Aalst. Dat verzoek is in 2006 beloond met EUR 7.000. Geplaatst op: 17 april 2007
Advies bij nieuwbouw veer Brakel

Adviesbureau Groenendijk & Soetermeer gaat de gemeente Zaltbommel begeleiden bij het nieuwbouwtraject van een nieuwe veerpont Brakel-Herwijnen. Eerder dit jaar hebben college en gemeenteraad besloten over vervanging van het oude veer.

In februari 2007 heeft de gemeenteraad besloten de verouderde veerpont tussen Brakel en Herwijnen te vervangen door een nieuw te bouwen veerpont. Bij de voorbereiding van het nieuwbouwtraject en het opstellen van bouwtechnische documenten wordt de gemeente bijgestaan door Scheepsbouwkundig adviesbureau Groenedijk & Soetermeer uit Rotterdam. Het nieuwe veer moet medio 2008 in de vaart zijn.

Slechte staat
In oktober vorig jaar heeft de Inspectie Verkeer en Waterstaat aangegeven dat de slechte staat van het veer een serieuze bedreiging is voor de veiligheid op de waal en de betrouwbaarheid van de dienstregeling. De inspectie heeft voor het huidige veer tot en met oktober 2008 een certificaat afgegeven. De inspectie en aanvullend onderzoek hebben min of meer aangetoond dat het veer definitief rijp is voor de sloop.

Vervanging
Het college van B&W heeft verschillende alternatieven voor vervanging van het veer onderzocht. Gekozen is voor de bouw van een nieuw modern schip dat specifiek voor Zaltbommel is gebouwd. Voor de bouw van het nieuwe veer wordt ruim EUR 3,7 miljoen uitgetrokken. Geplaatst op: 17 april 2007