Gemeente Arnhem

Stadswarmte Presikhaaf (17-04-07)
De nieuwbouwwoningen in Presikhaaf 1 en 2 en het nieuwe multifunctioneel Centrum (MFC) krijgen stadswarmte. Het aansluiten van de woningen en het MFC op het stedelijke warmtenet is een project van de woningbouwcorporaties Vivare en Portaal, Nuon en de gemeente Arnhem. Aansluiten op het warmtenet slaat twee vliegen in één klap: het vermindert de CO2 uitstoot en er wordt meer gebruik gemaakt van duurzame energie.

Milieuvriendelijk
Met het project bereikt de gemeente Arnhem twee doelstellingen die zijn vastgesteld in het Arnhems Klimaatprogramma 2004-2007. In dat programma staan maatregelen gericht op minder energieverbruik en de inzet van duurzame energie.
Stadswarmte in Presikhaaf betekent het verminderen van de uitstoot van CO2 met 50% ten opzichte van de bouwwijze uit 1990. Door in Presikhaaf de verwarming en warm tapwater aan te sluiten op het warmtenet, komt er minder CO2 in de lucht. Een woning op stadswarmte reduceert het jaarlijks CO2 vergelijkbaar met 12.000 niet gereden autokilometers. In Presikhaaf krijgen 1250 woningen en gebouwen stadswarmte. Dat scheelt 15 miljoen gereden autokilometers per jaar.

De tweede doelstelling die wordt behaald is om voor 10% van het totale energiegebruik gebruik te maken van duurzame energie. De elektrische energie die nodig is voor het warmtenet en 8,5% van het elektriciteitsgebruik van de woningen in Presikhaaf wordt gehaald uit duurzame energiebronnen, zoals wind, zon, water en biomassa. Bovendien wordt een deel van de warmte voor Presikhaaf geleverd door een hulpwarmtecentrale in Schuytgraaf (bij piekvraag en onderhoud en uitval van de warmtenet-centrale), waar met bio-olie wordt gestookt.

Warmtenet
De nieuwe woningen en het MFC in Presikhaaf worden op het bestaande warmtenet aangesloten. Dit warmtenet verzorgt warmte voor kantoren en woningen die in de buurt liggen van de Nuon centrale op de Kleefse Waard. Hoe gaat dit in zn werk? De industrie gebruikt stoom. Nadat deze stoom is gebruikt, heeft de stoom nog een hoge temperatuur. Hiermee wordt het water van het warmtenet verwarmd. Dus deze warmte gaat niet meer verloren via de schoorsteen van de centrale. De nieuwbouwwoningen gebruiken ook geen aardgas meer. De bewoners zullen daarom elektrisch gaan koken. Bij de oplevering van de woningen worden daarvoor demonstraties gehouden.

Driedubbel slim
Het gebruiken van stadswarmte is driedubbel slim omdat:
1. Het schaarse brandstof bespaart (er is geen aardgas meer nodig);
2. Het voorkomt dat warmte zomaar in de lucht of in het oppervlakte water verdwijnt;

3. Het geeft een constante stroom van comfortabele warmte en warm water voor woningen en bedrijven.