Dienstenbond CNV

Nieuws

De Friesland Zorgverzekeraar; Verlenging Sociaal Leidraad

17 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo, nieuws homepagina dibo

Door: g.seffinga

Op 1 juli 2007 loopt de termijn van de huidige sociale leidraad van uw werkgever af. Intentie van partijen is om de huidige leidraad te verlengen. Daarbij ontkomen we er niet aan om afspraken in de oude sociale leidraad omtrent bijvoorbeeld de tekst vervroegd uittreden, tegen het licht te houden. Dit is ingegeven door veranderingen in de wetgeving op het gebied van vervroegde uittreding en eventuele cao afspraken hierover.

Wijzigingen
Op 11 mei aanstaande wordt er weer onderhandeld over de cao. Daarin wordt ook kritisch gekeken naar de tekst van de wachtgeldregeling. Niet de hoogte van de regeling maar meer de tekst staat ter discussie. De ervaring van cao partijen is dat de tekst omtrent de wachtgeldregeling niet helder was en daardoor vragen opriep. Dat mag nooit de bedoeling zijn temeer er geen verschil ligt in hetgeen er afgesproken is.

Daarnaast is er ook gesproken over financiële regeling bij herplaatsing binnen De Friesland Zorgverzekeraar. In die tekst wordt bijvoorbeeld nog gesproken over de Tijdelijke Oudedagspensioen (TOP) terwijl de overheid VUT of Prepensioenregelingen niet meer wil. Reden dus om de tekst aan te passen aan de huidige wetgeving op het gebied van ontslag, pensioen en eventuele wijzigingen vanuit de cao.

Kwaliteit van werk
Als CNV Dienstenbond hebben we te kennen gegeven dat we merken dat concurrentie steeds sterker lijkt te worden en dat daardoor op afdelingen verschillen kunnen gaan ontstaan in de beleving van baanzekerheid. We zijn niet zo bang voor de kwantitatieve werkgelegenheid. Het aantal vaste personeelsleden zal gelijk blijven c.q. naar alle waarschijnlijkheid iets toenemen. Echter, we willen wel graag afspraken rondom kwalitatieve werkgelegenheid in de sociale leidraad opnemen. Immers het karakter van de processen verandert en dus ook de vaardigheden en kennis van de medewerkers zal daarop aangepast moeten worden.

Welke aanvullingen willen we nog meer in de nieuwe tekst opnemen? Daarnaast willen we ook kijken naar wat er in het zwartste scenario moet gebeuren. Stel de concurrentie wordt zo hevig dat er over twee jaar wel afscheid genomen moet worden van medewerkers. We kunnen voorstellen dat we wellicht daarover ook heldere afspraken opnemen in de sociale leidraad.

Nadeel is wel dat als je iets heel expliciet opneemt in de Sociaal Leidraad de medewerkers dit wellicht zien als een bevestiging van een mogelijk inkrimpen van het personeelsbestand terwijl daar op dit moment geen aanleiding voor is. Een ander nadeel van het expliciet opnemen van financiële afspraken in de Sociaal Leidraad is de ondermijning van de gezamenlijke inspanningsverplichting werkgelegenheid te behouden. Het expliciet opnemen van een financiële regeling maakt het voor slechte leidinggevenden wel heel gemakkelijk om, als budgetverantwoordelijke, te berekenen wat ontslag kost ten opzichte van de inspanning iemand intern onder te brengen. Door een dergelijke slechte uitvoering kan een goede afspraak teniet worden gedaan. Dat is de discussie die we graag als CNV Dienstenbond met u willen voeren.

Leden hebben het laatste woord
Op 5 juni 2007 zal er een tweede gesprek gaan plaatsvinden. Zoals u gewend bent heeft u als lid het laatste woord. Uiteraard informeren wij u over de uitkomsten van dit tweede gesprek. Het is goed om te weten dat de tekst van de aangepaste sociale leidraad altijd ter stemming aan u voor wordt gelegd. Als CNV Dienstenbond zetten we pas een handtekening onder een akkoord als de meerderheid van de leden instemt met het resultaat. Mochten partijen dus besluiten dat er aanvullende financiële regelingen noodzakelijk zijn dan vindt u die terug in de tekst waarover u zelf een oordeelt velt.

Vragen of opmerkingen?
Uiteraard horen wij graag uw reactie. Neem dan ook gerust contact op met uw bestuurder Gert-Jan Seffinga. Hij is te bereiken op telefoonnummer 0512-583 440 of per e-mail
g.seffinga@remove-this.cnvdibo.nl

* Bijlage (pdf)