Dienstenbond CNV

Nieuws

Onderhandelingsresultaat CAO Architecten

17 april 2007
Categorie: algemeen nieuws dibo

Samen met BNA is door CNV Dienstenbond een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe CAO architectenbureaus. Voor u en al uw collegas is een resultaat bereikt voor 2 jaar met een loonstijging van
2 maal 3%.

In het onderhandelingsresultaat heeft ook de verlenging van de werkweek een prominente plaats gekregen. Aan de ene kant wordt de norm voor de werkweek opgetrokken naar 40 uur. Aan de andere kant zijn nadrukkelijk afspraken gemaakt voor hen die aan de huidige situatie willen vasthouden. Als u per 1 januari 2008 in het nieuwe model wilt stappen met een werkweek van 40 uur dan zijn compensatie afspraken gemaakt via een extra loonstijging (3%) en toekenning van 4 extra vakantiedagen.

Uw keuze is dus bepalend voor de totale loonstijging en de invulling in vrije tijd. U bent zelf per 1 januari 2008 aan zet. Via een keuzeformulier bij de CAO kunt u straks uw keuze aangeven. We menen op deze manier een werkwijze te hebben gevonden die goed aansluit bij de wensen van leden van CNV Dienstenbond. Veel leden hebben in de tussentijdse raadpleging aangegeven graag de huidige situatie te willen houden waarin 38 uur wordt gewerkt of 40 uur per week met 11,5 ADV dagen, of voor verlenging van de werkweek een goede compensatie te willen. Als u er voor kiest om de indeling van de werkweek intact te laten dan geldt de compensatie (3% extra loon + 4 vakantiedagen) niet.

Naast de omvang van de werkweek zijn er ook afspraken gemaakt over de periode van collectieve bedrijfsvakantie (van maximaal 3 naar maximaal 2 weken) en scherpere afspraken over compensatie in geld & tijd voor opleidingen die door u worden gevolgd.
Ook wordt 5 mei een extra vakantiedag, zodat deze ook kan worden opgenomen als 5 mei op een zaterdag of zondag valt of een nationale feestdag is.

Veel onderzoek onderweg!
In de bijlage met de complete tekst van het resultaat treft u veel onderzoeken aan die de inrichting van CAOs in de toekomst gaat bepalen. Achtereenvolgens gaat het om:

* de inzetbaarheid van werknemers en ontwikkelingsmogelijkheden voor u;

* personeelsbeleid dat rekening houdt met de levensfase van werknemers;

* het organiseren van meer flexibiliteit voor werkgever & werknemer;
* een vergelijk van de arbeidsvoorwaarden binnen architectenbureaus met andere sectoren, waarbij ook de positie van stagiaires wordt betrokken;

* de positie van werknemers die voor een beperkt deel (minder dan 35%) arbeidsongeschikt zijn.

Deze onderzoeken gaan geen twee jaar duren. Daarom is ook de afspraak gemaakt dat er tussentijds CAO wijzigingen kunnen worden doorgevoerd. Deze zullen dan eerst aan u worden voorgelegd.

Waardering CNV Dienstenbond
De uitkomsten van de onderhandelingen met BNA leggen we graag met een positief advies aan u voor.

Uw stem
Per e-mail kunt u uw mening over het resultaat aangeven. We zien uw reactie graag tegemoet uiterlijk 24 april. U kunt u e-mail sturen aan Sandra Rijken, s.rijken@remove-this.cnvdibo.nl

Informatie
Meer weten naar aanleiding van deze Info? Neem voor vragen of reacties contact op met de onderhandelaar namens CNV Dienstenbond, Harry Gerding, via telefoonnummer 023-5670686 of e-mail h.gerding@remove-this.cnvdibo.nl

Bijlage
Helaas zijn delen van het onderhandelingsresultaat eerder uitgelekt, zonder overeenstemming over de teksten. In de bijlage treft u de complete teksten aan van het resultaat.

* Bijlage (pdf)